Inspekce zatím vyhodnotila vzorky do 31. července. Mezi bakterie, které se v ledu nacházejí, patří Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoci, koliformní bakterie a bakteriální kolonie. Ve zmrzlinách se nacházejí nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Inspekce zatím zkoumala 47 vzorků ledu a 131 vzorků zmrzlin.
„Významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji ledu. S tím souvisí porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů,“ uvedl Kopřiva. U zmrzliny lze za hlavní příčinu problémů považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu a také kontaminované vstupní suroviny. „Jejich hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu,“ uvedl Kopřiva.
V provozovnách s nevyhovujícími vzorky zakázali inspektoři na místě užívání zařízení, nařídili sanitaci a následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku inspektoři umožní zařízení znovu používat. S dotčenými provozovateli SZPI také zahájí správní řízení o uložení sankce.