25. února 2017 6:17 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Exotické houby v polévce se špaldou. I vegetariáni mají své dny

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Exotické houby v polévce se špaldovými kroupami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Exotické houby v polévce se špaldovými kroupami | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Jaro sice pomalu začíná klepat na dveře, ale naše tělo je ještě nastavené na zahřívací mód. Pokud si chcete dopřát výživnou, zahřívací a uspokojující polévku ve vegetariánské verzi, sáhněte po neobvyklé kombinaci exotických hub.

Převládají shiitake, houby používané převážně v asijské kuchyni, ale kdo tvrdí, že je nemůžeme dát do zeleninové polévky, aniž by byla asijská? Vychutnejte si jejich báječně ořechovou chuť!

Pěstované exotické houby

Exotické houby se pěstují stejně intenzivně jako žampiony a získávají na stále větší oblibě. Nejen pro svojí neobvyklou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Jsou totiž velmi výživné, obsahují látky, které jsou považovány téměř za zázračné. Jako příkladem může sloužit hlíva ústřičná, které se přisuzují protizánětlivé, protivirové i protirakovinové účinky, proto se nazývá zázrak přírodní medicíny či elixír věčného mládí. A taky je hlíva už stálicí v našich obchodech a seženete ji hravě.

Exotické houby lákají, shiitake, hlíva ci eringi

Kultivované houbičky enoki jsou bílé jako porcelán

Možná někdy narazíte třeba u vietnamských obchodníků na houby enoki, což jsou půvabné houby pocházející z Japonska, známé u nás pod názvem penízovka sametonohá. Kultivovaná forma (Flammulina velutipes) se pěstuje v úzkých, vysokých sklenicích téměř ve tmě, aby se docílilo bílého vzhledu a jemné ovocno-ořechové chuti. Enoki raději nevařte, přidávají se do pokrmů syrové a při jídle příjemně křupou. Ideální je přidat enoki do salátů či do hotových polévek, jako je třeba vietnamská polévka pho či japonská miso.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Směs hub podpoří chuť polévky

Pokud zvolíte směs pěstovaných exotických hub, máte o rozdílnost chutí i struktury postaráno. Když bude převažovat chuť houby shiitake, vůbec to nevadí. Shiitake je ceněna právě pro svoji silnější ořechovou příchuť, která se přímo zázračně hodí ke špaldovým kroupám. Navíc čerstvá shiitake má nádhernou strukturu a je velmi vzdálená silné chuti sušených exemplářů. Pokud ale nemáte čerstvé shitaké, klidně pár sušených kousků namočte a pak i s nálevem přidejte do polévky. Polévka bude tmavší, ale to nevadí, naopak, pečená dýně a zelené lístky petržele vám jen doplní barevnou škálu pokrmu.

Hlíva ústřičná zase podpoří polévku svojí velmi jemnou chutí a dodá polévce strukturu, jako by v polévce bylo maso.

Špaldové kroupy dodají rostlinné proteiny

Tymián pak už jen dodá zemitou chuť a upečená dýně je příjemné sladší zjemnění. Plocholistá petržel už je jen zdravou tečkou za už tak plnou miskou toho nejlepšího, co nám suroviny mohou nabídnout. Ideální pokrm pro vegetariány, přesto plný proteinů díky špaldovým kroupám. Špalda dodá také plnou oříškovou chuť, vlákninu, a tak špaldu používejte nejen do rizota a salátů, ale i do polévek. Tak si pochutnejte!

Polévka z exotických hub se špaldovými kroupami

  • 150 g čerstvých hub shiitake
  • 150 g směsi čerstvých exotických hub - hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus), hlívy královské (Pleurotus eryngii), líhovce moučného (shimeji)
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 100 g špaldových krup
  • 1/2 máslové dýně nejlépe typu coquina
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 mrkev
  • 2 řapíkaté celery
  • 1/2 pastiňáku
  • 1/2 pórku
  • 1 banánová šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 větvičky tymiánu
  • hladkolistá petržel

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Oloupeme dýni, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Nakrájíme dýni na kostky, plech vyložíme papírem na pečení a vymažeme olejem, dýni na něj rozprostřeme, posypeme vločkovou solí a čerstvě namletým pepřem, zakapeme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 40 minut, dokud dýně nezměkne, nesmí se však spálit. Jakmile je hotová, přendáme ji do misky a uchováme v teple.

V sítku propláchneme špaldové kroupy, okapeme a dáme je do kastrolu, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a uvedeme do varu. Vaříme je pozvolna asi 20 - 25 minut, dokud nebudou měkké.

Barevná a chutná dýbně oživí houbovou polévku
Polévku ochuťte bylinkami

Mezitím si očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno a česnek nakrájíme na plátky. V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek a všechnu zeleninu a krátce osmahneme, aby zkaramelizovala. Přidáme lžíci mouky a jen chvilku opražíme.

Mezitím na pánvi rozpustíme olej a přidáme máslo a nahrubo nakrájené všechny houby. Přidáme větvičky tymiánu a osmahneme jen krátce, asi 6-8 minut. Zalijeme trochou horké vody a přidáme k zelenině. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit asi 10 minut.

Jakmile jsou kroupy měkké, slijeme je do sítka, okapeme a přidáme k polévce. Polévku ochutnáme a případně osolíme, opepříme a vyjmeme větvičky tymiánu. Na konci vaření přidáme zapečenou dýni podle chuti a servírujeme. Zbylou dýni použijte třeba do salátu. Hojně zasypeme plocholistou petrželí, lístky tymiánu a podáváme s pečivem.

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz