Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Expo je i výstavou kulinářskou. Lidé však míří do fast foodů

Asie

  11:32
Díky mezinárodní výstavě Expo v Šanghaji objevil student Jang Wej chuť hovězího z Jižní Ameriky. Pochutnal si na něm na kulinářské planetě, kterou přestavuje 250 restaurací a 150 stánků s rychlým občerstvením.

Francouzská tučná kachní játra. foto: Reprofoto

"Poprvé jím uruguayské hovězí a je to velký rozdíl v porovnání s čínským. Je jemnější, zřejmě mu jeho chuť dodává jihoamerické slunce," soudí znalecky mladý muž ze Šanghaje.

Během šesti měsíců výstavy Expo, která nedávno začala, bude třímilionová Uruguay nabízet pokrmy z hovězího, což je hlavní gastronomická specialita této malé země vklíněné mezi Argentinu a Brazílii.

V přízemí mohou uspokojit svoje chutě ve stáncích rychlého občerstvení uspěchaní nebo ne tak bohatí lidé jako Jang Wej. Dostanou tam za šest jüanů (180 korun) jídlo nazvané sugestivně třeba Tango. V patře už restaurace nabízí jídla za vyšší ceny, většinou za více než 200 jüanů.

Velká část ze 189 zemí účastnících se Expa chce nejen udělat dojem na návštěvníky, z nichž velkou část tvoří Číňané, ale sází také na jejich chutě.

Francie lahodí chutím návštěvníků
Francie, která je ve světě známá svojí gastronomií, vsadila na své dva věhlasné šéfkuchaře, bratry Laurenta a Jacquese Pourcelovi, kteří již získali dvě michelinské hvězdičky. Na terase francouzského pavilonu, který pojme až šest tisíc návštěvníků, otevřeli velký restaurant a pivnici.

"Naším cílem je přimět lidi, aby se zajímali o Francii, aby dostali chuť ji navštívit, lépe nás poznat, poznat naši kulturu, k níž patří samozřejmě kuchyně a gastronomie," řekl Jacques Pourcel. Lze si objednat carpaccio z mušlí přelité jemnou omáčkou z klementinek, salát z jemného pórku, uzenou kachní šunku obloženou zeleninou a mangem, filé z mořského vlka s citronem nebo krém ze zeleného čaje.

Francouzský pavilon

V pavilonu reprezentujícím region Rhône-Alpes otevřel restauraci institut Paula Bocuse, kde pracují jeho studenti a absolventi. Může se tady také školit 120 čínských studentů, jak v kuchyni, tak na place, říká ředitel institutu Hervé Fleury.

Nedaleko odsud kraluje španělskému pavilonu slavný španělský šéfkuchař Pedro Larumbe, který nabízí krevety v česnekové omáčce nebo iberskou šunku.

Přes všechny delikatesy lidé míří do fastfoodů
Nicméně většina návštěvníků - v říjnu se jich očekává téměř 100 milionů, z toho 95 procent Číňanů - se spokojí s levnou nabídkou stánků rychlého občerstvení, ať už cizích nebo čínských.
Po prvních testovacích dnech museli organizátoři změnit strategii, protože hlavní kritika se snášela na nedostatek nabídky levnějšího občerstvení. Postavily se stany, kde se prodávají za pět jüanů žemle plněné pastou z červených fazolí.

Některé cizí země nenabízejí restaurace, ale na Expu především propagují svoje výrobky. V chilském pavilonu nazvaném Vína z Chile se nabízejí k prodeji vína 43 vinařských společností.

"Pro nás je to povinnost, chilské víno propaguje Chile ve světě, ale ještě hodně práce máme v Asii," řekl prezident společnosti Wines of Chile René Merino.

"Musíme myslet na Čínu jako na příští trh. Británie nebo Spojené státy, to jsou zralé trhy, které si musíme udržet, ale pokud máme na mysli trhy, na které se musíme zaměřit v příštích dvaceti třiceti letech, potom je to Asie, Čína," řekl.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...