VANĚK: Kuchařka pro chudé? Lenost, arogance a pokrytectví úředníků nezná mezí |
Kuchařku pro lidi, kteří si dle vyjádření mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky chtějí z dostupných surovin uvařit něco jednoduchého a chutného k snědku, podpořila ze svých fondů EU. Vydáno jí bylo celkem 3300 kusů. Podle ministerstva by mohla pomoci například lidem z azylových domů, ale také rodinám s dětmi. Úspornou kuchařku začali po vydání kritizovat kuchaři i výživoví odborníci. Ti recepty označili za amatérské a nezdravé, v receptech je příliš mnoho soli a málo zeleniny.
Recept na fazolový guláš je jednoduchý a samotné vaření nezabere ani patnáct minut. Pokud tedy neradi trávíte celé hodiny u plotny vyvařováním šťavnatých steaků, smetanové svíčkové nebo pečením kachny, je tenhle recept právě pro vás. Další výhoda tohoto jednoduchého jídla spočívá v jeho prostorové nenáročnosti. Není potřeba zbytečně vytahovat pánve, vše se vám pohodlně vleze do jednoho hrnce.
Celý recept se skládá ze surovin, které naleznete i v té nejzapadlejší večerce. Na guláš si připravte olej, jednu cibuli, tři stroužky česneku, 400gramovou plechovku červených a bílých fazolí, 150 gramů rajského protlaku, uzeninu (nejlépe klobásku), sůl a pepř. A aby byl váš domácí guláš opravdu bez chyby, nezapomeňte koupit suroviny za tu nejnižší cenu. Za necelých 135 korun se tak pohodlně nají čtyřčlenná rodina.
Jako první si v hrnci rozpálíme olej a na něm do zlatova osmahneme nakrájenou cibuli a klobásku. Osmaženou směs zasypte troškou hladké mouky, přidejte rajský protlak, a vše zalijte naloženými fazolemi. Celou směs pečlivě promíchejte. Mix protlakovo-moučné chuti už stačí jen osolit a opepřit. Naposledy zamíchejte a můžete podávat.