Fíkový tart s ricottovo-tvarohovým krémem a datlovým sirupem
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 70 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 70 g práškového cukru
- 1 vejce
Riccotovo-tvarohová náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 200 g riccoty
- datlový sirup podle chuti
- citrónová kůra z jednoho citrónu
Dozdobení:
- fíky
- datlový sirup
- ořechy
Postup: Suché ingredience potřebné na těsto prosejeme do větší mísy. Přidáme studené máslo a vytvoříme drobenku, do které následně přidáme i vejce. Těsto pěkně zpracujeme na jemnou kouli, nejlépe v mixéru, aby se máslo netopilo v rukách.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme vychladnout aspoň 1 hodinu. Vychladnuté těsto rozválíme a vložíme na dno i okraje do koláčové formy a z vrchu přejedeme válečkem na těsto, abychom se zbavili přebytečného těsta. Dno formy propíchneme vidličkou a vložíme do lednice.
Formu s těstem vyložíme papírem na pečení a nasypeme na ní fazole (hrách, rýže, pohanka, cizrna). Korpus na tart pečeme 12-15 minut při 180 stupních. Všechny ingredience určeně na nádivku včetně vanilkových zrníček vyšleháme ručně metličkou do husté konzistence, kterou naplníme vychladnutý korpus a dámě na několik hodin do ledničky.
Těsně před podáváním na tart uložíme fíky pokrájené na tenké plátky a na pánvi posypeme opečenými anebo oříšky podle chuti. Na závěr pochoutku přelejeme sirupem.
Recept pro Kitchenaid.cz připravila Renáta Hečková z blogu kolachella.blogspot.com.