"Já tomu říkám výlet pro osamělé gurmány," vtipkoval o novince Grand restaurant festivalu Pavel Maurer. Singles Mňam Bus, jednodenní výlet po vybraných restauracích, není podle organizátorů určen jen pro nezadané, ale pro všechny, kteří milují jídlo a chtějí se seznámit s lidmi s podobnými zájmy.
Novinkou byl letos i Tajný MňamBus, o kterém účastníci dopředu věděli jen čas a místo srazu. Zajímavou změnou je také cesta po vegetariánských restauracích "Vegetariánský MňamBus". Na účastníky navíc čeká ochutnávka raw pokrmů, tedy syrového jídla připraveného šéfkuchařem.
ČTĚTE TAKÉ: |
Grand Restaurant Festival probíhá probíhá ve vybraných restauracích v celém Česku až do konce února. Za zvýhodněné festivalové ceny ochutnají návštěvníci speciality nejlepších a nejzajímavějších restaurací. patronem se letos stala herečka Světlana Nálepková.
Šéfkuchaři připraví pokrmy v kategoriích: "To jste ještě nejedli", "Ctíme tradiční recepty a zvyklosti" a "Láska prochází žaludkem". Milovníci dobrého jídla se tak mohou těšit například na marinovaný steak z oslí svíčkové, bizona, šnečí ragú s bazalkou, ráčí ocásky, rybu Fugu či zmrzlinu z kozího sýra s višňovým kompotem.
Nechybí ale ani tradiční pokrmy. Pečený bůček s pastyňákovým pyré a zimní zeleninou, silný bažantí vývar consommé s estragonovým nočkem či restované hřebínky z divočáka s demi-glace z černého rybízu. Sladká tečka na konec? Levandulový tvarohový dort či teplá čokoládová polévka ovoněná lanýži a k tomu bonbón s marinovaným zeleným pepřem.