Základem dobrého hamburgeru je bezpochyby maso. Pokud chcete mít jistotu, co obsahuje, umelte si ho raději sami doma. Můžete použít i odřezky masa, které vám zbyly po přípravě jiného jídla.
"Existuje celá řada kombinací, které se dají při přípravě této americké klasiky využít. Základem je prorostlejší kvalitní mleté maso, protože určitě nikdo nechce jíst burger, který bude suchý. Když správný burger, tak pořádně. Ideální je hovězí, třeba krk nebo i obyčejné odřezky, které zbudou při přípravě jiného jídla. Právě v tuku se totiž skrývá spousta chuti, kterou na talíři velmi oceníte," radí mladý kuchař a autor kuchařky Škoda nevařit Martin Škoda.
Samotné kořenění a příprava masa není nijak složitá. Vystačíte si se solí a pepřem. Zkuste třeba rozmarýn nebo tymián. "Maso není třeba velmi kořenit, stačí sůl a pepř, popřípadě můžete přidat nějakou bylinku. Pokud je maso dobře namleté, nejlépe doma, není třeba ani žádná další strouhanka či vajíčko, jelikož masu naopak ubírá na chuti," doplňuje Škoda.
"Když maso připravíte a promícháte, je nejlepší nechat ho nějakou chvíli marinovat, tím se totiž vše skvěle spojí a chutná ještě lépe. Maso je základ celého jídla, a tak by ho měl být pěkný kousek. Dál už stačí jen kousek salátu, kyselé okurky, rajčata a na závěr briošku potřít karamelizovanou cibulkou a na maso dát plátek sýra a opečené slaniny. Salát je dobré trochu ochutit," shrnuje mladý kuchař.
Dochucení hamburgeru je pak zcela na vás. "Klidně vyzkoušejte domácí majonézu s trochou kapari nebo jogurtový dresink s čerstvě nasekanými bylinkami. Záleží na možnostech, čase a náladě. pokud budete mít volno, udělejte si domácí briošky. Takový burger si pak zamilujete," říká na závěr Škoda.