7. února 2018 6:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

GRUSZ: Proč se vyhnout chemii v jídle?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | foto: Archiv Miroslava Grusze

PRAHA V potravinách jsou zbytky hormonů,pesticidů i antibiotik. Většinou jsou obsaženy v malém množství, ale dnes už je prokázaná jejich škodlivost při dlouhodobé konzumaci. Proto světové organizace a státy stále zpřísňují dané limity a hodnoty. Tyto informace jsou všeobecně známé,ale jak se obyčejný člověk může vyhnout nebezpečné chemii v jídle?

Prvním nejdůležitějším krokem je rozhodnutí s tím něco dělat a nebýt pasivním konzumentem. Už v supermarketu můžeme začít přemýšlet co si přineseme domů. Polévka ze sáčku nebo vývar z kusu masa? Čerstvé bylinky nebo kořenící směsi obsahující soli a glutamáty? Jogurt s měsíční trvanlivostí nebo čerstvý mléčný výrobek? Každé rozhodnutí nás posouvá o krok dál. 

Nemusíme vše nakoupit v supermarketu. Dnešní doba nabízí spoustu možností a právo volby. Farmářské trhy jsou již velmi rozšířené a koupit čerstvou zeleninu, domácí nešizené pečivo či maso z farem není žádný problém.

Slow food

Mimo již známé označení bio existuje celosvětové hnutí slow food, které podporuje dobré, čisté a poctivé jídlo. Chrání místní produkty váží si kultury stolování a vytváří protiklad k rozšířenému fast foodu. V této organizaci jsem již devátým rokem členem a naše restaurace je tímto hnutím doporučována. Co to vlastně znamená? Oceňuje poctivou kuchyní, citlivý výběr kvalitních surovin. Nápadité a sezonní menu.

Jsem rád že lidí, kterým není jedno co jedí, stále přibývá. Zájem národa o kulturu jídla, zdraví a stolování patří k ukazatelům vzdělanosti národa, jsem rád, že mám možnost přispívat k jeho vzestupu.

Miroslav Grusz

Po škole začínal v pražském hotelu Renaissance, kde získával první kuchařské zkušenosti také pod vedením Zdeňka Pohlreicha. Po pěti letech zamířil do svého prvního zahraničního angažmá – Marriottu v Zürichu. Po návratu nastoupil do kuchyně restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Tady se postupně potkal s absolutní špičkou světové gastronomie Vitem Mollicou a Andreou Accordim, s ním byl také u toho, když Allegru získalo michelinskou hvězdu, první v Česku a bývalé střední Evropě vůbec. Tam se také seznámil více s italskou kuchyní, která mu tak učarovala, že se rozhodl zdokonalit na místě, v Restaurantu Palagio hotelu Four Seasons ve Florencii opět po boku michelinské star  Vita Mollicy v obou případech jako jeden ze zástupců.

Po návratu do Čech strávil čtyři  roky v pražském hotelu Augustine ze světového řetězce Rocco Forte Hotels, kde se postupně propracoval na pozici executive chefa a spolupracoval s Jeffem Blandem, Lee Streatonem či Markem Hixem. Na své pozici vedl tým 20 kuchařů a posbíral různé ocenění. Příkladem je třetí nejlepší fine dining restaurace v Praze v ročence magazínu EURO a S. Pellegrino a Acqua Panna v roce 2013 a oceněním Bib Gourmand.

Za 20 let v 5 * hotelích vařil pro mnoho světových celebrit. Poslední dva roky jste ho mohli potkávat v pražské restauraci Aromi (známého ambassadorra italské gastronomie Riccarda Lucque), kde jako head chef mohl naplno uplatnit své zkušenosti ze zahraničí i kreativitu a cit pro suroviny a jejich kombinace. (Ocenění Bib Gourmand od Michelin guide – kvalitní dobré jídlo za dobrou cenu). Otevření vlastní restaurace nesoucí jeho jméno je tak logickým vyvrcholením jeho profesní kariéry, která letos získala mezi TOP restaurace  (EURO magazín) 3. místo v České republice v kategorii mimopražské podniky.

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace
  • 5Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jak vysvětlit synovi, kdo je jeho biologický otec?
Jak vysvětlit synovi, kdo je jeho biologický otec?

Svého biologického otce vídá syn jednou měsíčně, ale myslí si, že to je jen kamarád, který si s ním hraje a dává mu dárky k narozeninám. Jak co nejlépe vysvětlit synovi situaci?