Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub.
"Houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné," řekla nutriční terapeutka Tamara Starnovská.
Předností hub je velký obsah vlákniny, která působí preventivně proti velkému zabijáku Čechů - rakovině tlustého střeva. Houby však zatěžují trávení.
S houbami je podle Starnovské spojena řada mýtů, například že na houby se nemá pít alkohol. Pivo podle ní není problém, naopak hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. "Mýty o škodlivosti alkoholu na houby souvisejí s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami. Většina jedů ničí játra. Alkohol se také odbourává v játrech. Kombinace tedy rychleji játra poškodí," vysvětlila odbornice.