10. září 2014 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Houby v košíku i na talíři. Přinášíme pět receptů z hub

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Houby (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Houby (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Houbařská sezona je v plném proudu. Pokud počasí vydrží, čekají na houbaře v září žně. Z hub ale nemusíte pořád dělat smaženici nebo řízky. Připravíte z nich kompletní menu od předkrmu po dezert. Server Lidovky.cz přináší pět receptů z hub.

Houbový guláš

  • 500 g čerstvých hub
  • 50 g cibule
  • jedna paprika
  • 10 g česneku
  • 300 ml vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • sladká a pálivá paprika

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou papriku a chvíli restujeme. Přidáme houby, zasypeme paprikou a dusíme zhruba 20-30 minut. Když jsou houby měkké, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem, povaříme a můžeme podávat.

ČTĚTE TAKÉ:

Salát s marinovanou dýní a hřiby (recept podle Romana Pauluse)

  • 220 g dýně
  • 150 g hřibů
  • máslo na smažení
  • směs salátů (podle chuti)
  • dýňový olej
  • vinný nebo jablečný ocet
  • kůra z jednoho citronu
  • celá skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • cukr
  • sůl
  • pepř

V kastrůlku si nejprve z vody, bílého octa, citronové kůry, soli, cukru, skořice, hřebíčku a badyánu připravíme sladkokyselý nálev, který krátce svaříme. Dýni nakrájíme na tenké plátky a v připraveném rozvaru necháme minutku povařit. Potom sundáme z tepla a v láku necháme marinovat, dokud nevychladne (dýně nesmí být rozvařená, jen poloměkká). Směs salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Houby obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit bylinkami), osmažíme na přepuštěném másle dozlatova a poklademe na salát. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem, můžeme dozdobit praženými dýňovými semínky.

Těstoviny s hřiby

  • 250 g hřibů
  • nudle
  • máslo
  • petřžel
  • 1 stroužek česneku
  • 125 ml bílého vína
  • 125 ml rajčatového protlaku
  • 125 ml smetany
  • sůl
  • pepř
Češi loni nasbírali lesní plody za 7,7 miliardy korun. Nejvíce bylo hub.

Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a nakrájené houby na něm 6–8 minut opékejte za stálého míchání. Potom přidejte jemně nasekaný stroužek česneku a jemně nasekanou hladkou petrželku. Po dvou minutách zalijte vše 125 ml bílého vína. Za stálého míchání nechte povařit asi dvě minuty, potom ztlumte oheň a přidejte rajčatový protlak a smetanu. Osolte a opepřete. Uvařte nudle tak, aby byly "al dente", nechte okapat, potom je nasypte do pánve k houbám a řádně promíchejte. Odstavte pánev z ohně. Přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán. Ještě jednou promíchejte. Potom podávejte v hlubokých talířích.

Houbový krém

  • 200 g hub (hřiby a lišky)
  • 100 g másla
  • 2 jarní cibulky
  • 3 dcl bílého vína
  • 500 ml vývaru
  • 1 kelímek šlehačky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř
  • petrželovou nať

Na másle opečeme jemně nakrájenou jarní cibulku, přidáme na kousky nakrájené houby a krátce restujeme. Pár hub si dáme stranou jako vložku do polévky. Na houby nalijeme víno a vývar a pod pokličkou povaříme 20 minut. Na závěr zjemníme šlehačkou rozšlehanou se dvěma žloutky, rozmixujeme a necháme krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a solí a pokud je potřeba - zjemníme máslem.

Hříbkové ragú

  • 200 g čerstvých hříbků
  • 50 g šalotky
  • 50 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • cca 100 ml demi glace
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • česnek
  • olej

Hříbky nakrájíme na větší kousky a na oleji je zprudka orestujeme. Přidáme šalotku a nasekaný česnek, podlijeme bílým vínem a necháme zredukovat. Poté přidáme omáčku demi glace, dochutíme solí a pepřem a ještě jednou provaříme. Nakonec přidáme smetanu a čerstvě nasekané bylinky. Podáváme s domácími noky, jako příloha se hodí i listový špenát.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.