Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jablka na slano. Zkuste neobvyklé recepty šéfkuchařů

Jídlo

  6:37
Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Můžeme z nich vykouzlit džemy, mošty či je použít při pečení. Připadají vám jablka na sladko trochu nudná? Poradíme vám, jak se dají nejlépe zpracovat „na slano“. Nechte se inspirovat.

Jablka jsou k masu vynikající (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Horký jablečný mošt, voňavý štrúdl či variace jablečných koláčů. Osvěžují dezerty z jablek zná asi každý. Jak ale využít jablka k masu? A co připravit pokud chcete rodinu překvapit neotřelým receptem s jablky? Zkuste recepty jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů Jana Punčocháře, nebo si prostě jen připravte jablečné chutney.

Jablka - ilustrační foto.

Raviolka z telecího tafelspitzu s křenovou omáčkou a jablky

  • 2 kg telecího tafelspitzu
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 400 g jablek
  • 100 g cibule
  • divoké koření
  • sůl
  • 100 g křenu
  • 200 g světlého toastového chleba
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce cukru
  • 0,3l smetana
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 200 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • Sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Tafelspitz nasolíme a opečeme v hrnci na oleji ze všech stran. Přidáme kořenovou zeleninu, jablka a zalijeme do čtvrtky vodou . Přidáme divoké kořeni a pečeme v troubě pod pokličkou při 140 stupních doměkka asi dvě hodiny. Maso a část jablek vyjmeme a natrháme na masovou směs do raviolek. Zbytek výpeku a jablek provaříme, zahustíme světlým toastovým chlebem a řádně rozmixujeme ponorným mixerem na jemnou omáčku. Propasírujeme, přidáme cukr, křen, zjemníme ušlehanou šlehačkou a nakonec dochutíme vinným octem a strouhaným muškátovým oříškem.

Brambory upečeme při 150 stupních z půlky na páře a z půlky na pečení do poloměkka a necháme je vychladnout. Studené brambory nastrouháme najemno, přidáme žloutky, mouku, olej a uhněteme hladké těsto. Vyválíme, naplníme masem a vytvoříme raviolky. Ty pak vaříme sedm minut v osolené vodě. Raviolky klademe na špenát a zaléváme křenovou omáčkou

Candát s jablečným zelím a omáčka z ryzlinku

  • 1800 g filet candáta
  • 120 g sušených hub
  • sůl, kmín
  • 100 g másla
  • 500 g bílého čerstvého zelí
  • 500 g jablek
  • 80 g cukru
  • 100 g cibule
  • 0,1 l oleje
  • 0,1 l jablečného octu
  • brambora
  • 400 g hrášek
  • 0,4 l ryzlinku
  • 200 g másla
  • 50 g petrželky

Candáta osolíme, okmínujeme a obalíme v rozmixovaných sušených houbách. Na pánvičce rozpustíme máslo a pečeme dozlatova. Poté dopékáme deset minut v troubě při 180 stupních.

Na másle zpěníme cibulku a vložíme nakrájené zelí a jablka. Osolíme, přidáme ocet a cukr a dusíme doměkka. Následně zahustíme nastrouhaným bramborem. Do výpeku z candáta přilijeme víno a řádně provaříme. Poté stáhneme z ohně a zahustíme studeným máslem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Chutney (čatní) z jablek (ilustrační foto)

Chutney (čatní) z jablek

z jablek si můžete uvařit výbornou omáčku, která se hodí zejména k masům. Jak ji připravit? Nastrouháte asi kilo jablek, přidáte 5 stroužků rozmačkaného česneku, jednu velkou cibuli (najemno nakrájenou) a okořeníte lžičkou pálivé papriky, zázvoru, kari a soli. Celou směs půl hodiny povaříte, přidáte jeden šálek cukru a rozinky a necháte ještě vařit. Hotové čatní nechte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu můžeme 10 minut sterilovat při 80 °C.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...