Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak jsem si nepochutnala v Bratislavě

Moji rodiče jsou Slováci. A nedají dopustit na Erdödyho palác v centru města. Právě tady se totiž ukrývají tři nejlepší bratislavské restaurace. Vybrala jsem si Lancia Café, a i když bylo posezení na terase v posledních paprscích babího léta příjemné, šéfkuchaře moc pochválit nemohu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Radek

14. 11. 2009 23:42
nikdo nemá rád slováky, ty východní nacisty

když jsi Slovena, tak proč nežiješ na slovensku, ty parazite jeden? kéž byste si vy všichni sajrajti slovenský sebrali a táhli tam, odkud jste přilezli... vždyť vás tu nikdo nemá rád

0 0
možnosti

Kentaur

16. 11. 2009 4:30
Re: nikdo nemá rád slováky, ty východní nacisty

To sa nám tu zas predstavil ďaľší xenofóbny dement s visačkou czech šmejd.

0 0
možnosti

skip

9. 11. 2009 15:20
Úžasné restaurace?

Všichni tu mluví o velkém množství úžasných restaurací v Bratislavě. Byl by nějaký tip alespoň na 3 tyhle úžasné restaurace? Plus nějaké zdůvodnění toho, v čem jsou úžasné? To nejkonkrétnější, co jsem tu našel, byl tip na bufáč u náměstí SNP a pak jen řeči o tom, jak je autorka ignorant. Argument, že na Slovensko se přece jezdí jíst halušky a že do francouzské restaurace se musí jet do Francie a do italské do Itálie mi přijde úplně mimo... To je stejné, jak kdyby mi někdo říkal, že v Praze musím jíst jen vepřovou a svíčkovou a když chci něco jiného, musím do ciziny. Jestli to takhle funguje v Bratislavě, tak pak měla Laura pravdu.

0 0
možnosti

Bellerophon

10. 11. 2009 16:24
Re: Úžasné restaurace?

Je samozřejmě zcela nemoudré očekávat, že za národními kuchyněmi je třeba cestovat do té které země. Francouzskou kuchyni může kupříkladu dobře zvládnout i Dán, Ir nebo Španěl a není za účelem jejího vychutnání třeba jezdit výlučně do Francie. Konec konců, za slovenskou kuchyní není třeba jezdit jen na Slovensko a když, tak nejenom do Bratislavy (spíše někam do Dětvy nebo Liptovského Hrádku). Ta se dle mého oplatí více navštívit pro prešpurskou kuchyni.

Stará prešpurácká kuchyně si mě, musím říct, získala. Je to kombinace rakouské, maďarské a slovenské kuchyně s příměsí kuchyně české. Vyznačuje se množstvím polévek, omáček, čerstvých ryb, drůbeže, knedlíků a placek jako přídavků, kvalitních místních vín a moučných dezertů. Zajisté nepatří mezi nejzdravší, ale určitě medzi ty chutné.

Takovou kuchyni naleznete kupříkladu v restauracích Leberfinger, Prešburg, nebo snad i Prašná Bašta. Doporučuji spíše ty první dvě. V Leberfingeru mívají skvělé drůběží hody, i když ovšem ty jsou nejlepší v okolních vesnicích, zejména v Chorvatském Grobu. V Prešburgu stojí za ochutnání guláš nebo masové špízy a právě zde mi nejvíce chutnal legendární prešpurský pstruh. V Prašné Baště jsem jednou měl docela dobré telecí a byla zde příjemná atmosféra, umocněná živou hudbou.

Když budete mít chuť spíše na převahu české nežli prešpurské kuchyně, navštivte Potrefenou husu a když vám chutnají jídla s převahou maďarské kuchyně, pak restauraci Csárda v Hotelu Bonbón. V první si nenechte ujít tatarský biftek nebo panenku (mimochodem, prý se zde od svých studentských let stravuje slovenský prezident) a v té druhé určitě nevynechejte halázslé.

Zapomeňte, prosím, na kdejaké pofidérní bufety někde na náměstích spřed dvaceti nebo kolika let. Bratislava sice není výkladem evropské gastronomie, ovšem zdaleka ne jakousi pokoutní dírou jako zde mnozí z nás píší. Je ale fakt, že kdo jí nechce přijít na chuť, nikdy jí na chuť nepřijde.

0 0
možnosti

Nat

9. 11. 2009 8:46
PRO AUTORKU

Pro atorku: Připadá mi, že jste spíše postužena nějakou zvláštní zášti vůči Bratislavě či Slovensku...anebo jste občejný ignorant. V Bratilsavě je velké množství úžasných restaurací, jen je chtít najít, že ....

0 0
možnosti

frrr

9. 11. 2009 8:29
Já jsem si kdysi

nepochutnal doma.Řekl jsem,něco v tom smyslu že je to hnusné a než jsem domluvil,manželka to čapla a vyklopila do WC.

0 0
možnosti

Karel

9. 11. 2009 8:06
Slyšel

jsem, že se rastaurace bude s Lidovkami soudit za poškozování dobrého jména a autorka tam už nesmí.

0 0
možnosti

Trm

8. 11. 2009 22:52
ceny vetsi nez v NYC na times squre

a jidlo stoji za pytel, pekne dekuju, myslim, ze do Bratiaslavy jen tak rychle nepojedu

0 0
možnosti

Karel

9. 11. 2009 8:08
Re: ceny vetsi nez v NYC na times squre

No, ta Bratislava Tvou vzácnou nepřítomností hrozně utrpí

0 0
možnosti

Bratislavcanka

8. 11. 2009 20:05
Jak jsem si nepochutanla v Bratislave

No mila Laura dost ma nastvalo co ste napisla, lebo  je to asi tak, kolko ludi tolko chuti aj ja som sa uz  zle najedla  vselikde, ale skutocne podla jednej navstevy v snobskom podniku napisat ze Bratislava je gastronomicka diera je silne kafe.

Je desiatka skvelych restauracii v meste aj na okraji mesta kde sa da naozaj dobre najest a uz len kvoli tomu ze vasi rodicia pochadzaju z Bratislavy a trochu ich poznam by vam mohli vysvetlit  ako sa kedysi dalo najest a ako sa da najest dnes.

Vas otec bol celkom rad ked sa mohol najest v Mliecnom bare a myslim ze bol spokojny

0 0
možnosti

mima

8. 11. 2009 19:37
Pravda

Absolutne suhlasim v Bratislave sa slusne najest je obrovsky problem

0 0
možnosti

wlado

8. 11. 2009 14:44
A prečo sa slovenská slečne čuduje?

Ide do reštaurácie pre frikulínov s plastovými stoličkami a čuduje sa, že jej dajú jesť predražený odpad. Ved o tom to je, v Bratislave tieto reštaurácie pre frikulínov nepredávajú jedlo ale pocit, že jedinec je in. Už ten názov ju mal varovať - lancia cafe - to je pridružená prevádzka nejakého dealera fiatu?

0 0
možnosti

Emil

8. 11. 2009 6:10
V PRAZE OTEVRELI DALSI KOMUNISTICKOU HOSPODU

uz asi 3800. Zkus to tam.

0 0
možnosti