Jak je to s moravským burčákem? Server Lidovky.cz zveřejnil rozhovor s Tomáše Kristem, ve kterém vinař tvrdil, že se burčák vyrábí především z maďarských hroznů, proti tomu se však ohradil místopředseda Vinařské asociace Petr Marek.
"Označení 'Burčák' může nést pouze produkt, který je vyroben z hroznů původem v Česku. Pokud některý výrobce uvádí na trh částečně zkvašený mošt původem z jiné země původu, než je Česku pod označením 'Burčák', porušuje zákon," vyjádřil se Marek.
Zdravý burčákKvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. |
Podle Tomáše Krista jsou hrozny z Maďarska či Slovenska levnější i kvalitnější. S tím ale polemizuje místopředseda Marek, který tvrdí, že nízká cena maďarských hroznů odpovídá jejich kvalitě.
Podle Marka dovoz levnějších, ale méně kvalitních hroznů ze zahraničí ohrozilo tradiční domácí výrobu burčáku. "Musím konstatovat, že v posledních letech se spousta našich členů přestala zcela věnovat produkci burčáku, nebo jeho produkci zcela omezila. Je to mimo jiné i prostředím, které vytvořili "draví" dovozci maďarských či slovenských hroznů, kteří nabízejí první zkvašené mošty mnohdy i jeden měsíc před začátkem sklizně na moravských vinicích a za cenu, která je pod výrobním nákladem kvalitního moravského hroznu," píše v prohlášení Marek a dodává: "Kvalitní burčák se tak objevuje jen krátkou chvíli a v omezeném množství."
Jak poznat burčák?
|