Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jak se připravuje pravé chilli con carne? Recept

Jídlo

  7:00
Jak má vypadat pravé chilli con carne předvedli kuchaři v rámci festivalu Chili Con Carne Contest v Restauraci Jáma. Loňské prvenství obhájila restaurace Bohemia Bagel, na jejímž vítězství se shodli přítomní porotci.
Chilli con carne (ilustrační foto).

Chilli con carne (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Na základě hlasování hostů se restaurací s nejlepším chilli, stal nováček v soutěži, berounská Blackdog Cantina.

Na druhém ročníku Chilli Con Carne Contest ochutnávalo téměř 200 návštěvníků celkem 63 kg připraveného chilli con carne v devíti různých variantách. Tolik totiž bylo účastníků, kteří se utkali o přízeň hostů i poroty.

"Samotná ochutnávka byla pestrá, ke každému chilli byly k dispozici dobroty jako zakysaná smetana pro zjemnění, extra chilli papričky pro větší pálivost, dále cheddar sýr, jarní cibulka, ale nechyběl ani domácí kukuřičný chléb a další," prozradila za pořadatele Martina Kočařová ze společnosti Alakarte.

Chili con carne podle restaurace Jáma

Šéfkuchař Martin Lev

Suroviny: 600 g hovězí maso, 400 g pinto fazole, 300 g rajčata krájená, 4 ks chipotle chili papričky, 200 g cibule, 50 g česnek, 50 g koriandr, 50 g hořká čokoláda, sůl, cukr, chilli, římský kmín

Postup:  Zprudka orestujeme maso, přidáme cibulku a chilli a necháme cca 10 minut než se nám vyvaří přebytečná voda. Pak přidáme česnek a krájená rajčata a necháme vařit do měkka. Mezitím si uvaříme fazole do poloměkka. Když je masová směs hotová přisypeme fazole, hořkou čokoládu a koriandr a necháme ještě pár minut provařit. Dochutíme chilli, římským kmínem,solí, pepřem a cukrem.

Hlasování o nejlepší chilli probíhalo jednoduchou formou - každý z návštěvníků obdržel při vstupu lžíci, misku a ochutnávací list, na který bodově hodnotil všechna připravená chilli. Stejným způsobem hodnotila také odborná porota. Následně byly hlasy sečteny a v každé kategorii vyhlášeni tři vítězové.

ČTĚTE TAKÉ:

"Rozhodování o tom, které chilli bylo nejchutnější, nebylo vůbec jednoduché. Všechna byla totiž velmi dobrá a navíc každé úplně jiné, říká Pavel Suchánek z Alakarte.cz a také jeden z porotců. Chutě porotců a návštěvníků byly oproti prvnímu ročníku odlišné, kdy obě kategorie vyhrála Bohemia Bagel. A tak se na prvním místě umístily hned dvě restaurace – dle hlasu lidu Blackdog Cantina a dle hlasu porotců Bohemia Bagel. Ta tak obhájila své prvenství z loňského ročníku. Na druhém a třetím místě se podle lidového hlasování umístili Jim Davison a Bruce Walker, odborná porota pak zvolila Jim Davisona a Burrito Loco.

Ochutnejte americkou kuchyni:

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky.

Americké speciality budete moci v termínu od 4. do 29. června 2012 ochutnat v šesti pražských restauracích v rámci festivalu Taste of America. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci.

Více čtěte ZDE

Receptů na vyhlášenou texaskou specialitu je celá řada, ovšem to, co hlavně určuje specifickou chuť pokrmu, jsou chili papričky. A právě z toho důvodu jsou někteří šéfkuchaři opatrní při zveřejnění detailů svých receptů.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...