Na základě hlasování hostů se restaurací s nejlepším chilli, stal nováček v soutěži, berounská Blackdog Cantina.
Na druhém ročníku Chilli Con Carne Contest ochutnávalo téměř 200 návštěvníků celkem 63 kg připraveného chilli con carne v devíti různých variantách. Tolik totiž bylo účastníků, kteří se utkali o přízeň hostů i poroty.
"Samotná ochutnávka byla pestrá, ke každému chilli byly k dispozici dobroty jako zakysaná smetana pro zjemnění, extra chilli papričky pro větší pálivost, dále cheddar sýr, jarní cibulka, ale nechyběl ani domácí kukuřičný chléb a další," prozradila za pořadatele Martina Kočařová ze společnosti Alakarte.
Chili con carne podle restaurace JámaŠéfkuchař Martin Lev Suroviny: 600 g hovězí maso, 400 g pinto fazole, 300 g rajčata krájená, 4 ks chipotle chili papričky, 200 g cibule, 50 g česnek, 50 g koriandr, 50 g hořká čokoláda, sůl, cukr, chilli, římský kmín Postup: Zprudka orestujeme maso, přidáme cibulku a chilli a necháme cca 10 minut než se nám vyvaří přebytečná voda. Pak přidáme česnek a krájená rajčata a necháme vařit do měkka. Mezitím si uvaříme fazole do poloměkka. Když je masová směs hotová přisypeme fazole, hořkou čokoládu a koriandr a necháme ještě pár minut provařit. Dochutíme chilli, římským kmínem,solí, pepřem a cukrem. |
Hlasování o nejlepší chilli probíhalo jednoduchou formou - každý z návštěvníků obdržel při vstupu lžíci, misku a ochutnávací list, na který bodově hodnotil všechna připravená chilli. Stejným způsobem hodnotila také odborná porota. Následně byly hlasy sečteny a v každé kategorii vyhlášeni tři vítězové.
ČTĚTE TAKÉ: |
"Rozhodování o tom, které chilli bylo nejchutnější, nebylo vůbec jednoduché. Všechna byla totiž velmi dobrá a navíc každé úplně jiné, říká Pavel Suchánek z Alakarte.cz a také jeden z porotců. Chutě porotců a návštěvníků byly oproti prvnímu ročníku odlišné, kdy obě kategorie vyhrála Bohemia Bagel. A tak se na prvním místě umístily hned dvě restaurace – dle hlasu lidu Blackdog Cantina a dle hlasu porotců Bohemia Bagel. Ta tak obhájila své prvenství z loňského ročníku. Na druhém a třetím místě se podle lidového hlasování umístili Jim Davison a Bruce Walker, odborná porota pak zvolila Jim Davisona a Burrito Loco.
Ochutnejte americkou kuchyni:Americké speciality budete moci v termínu od 4. do 29. června 2012 ochutnat v šesti pražských restauracích v rámci festivalu Taste of America. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci. |
Receptů na vyhlášenou texaskou specialitu je celá řada, ovšem to, co hlavně určuje specifickou chuť pokrmu, jsou chili papričky. A právě z toho důvodu jsou někteří šéfkuchaři opatrní při zveřejnění detailů svých receptů.