Množství burčáku ovlivňuje sklizeň na Moravě. „Opravdový burčák je vyrobený z moravských hroznů, kterých je málo. Vedle burčáku můžete ještě narazit na zkvašené mošty, ty se ale vyrábí z hroznů, které pochází většinou z Maďarska,“ vysvětluje místopředseda Vinařské asociace Petr Marek. „Burčák a zkvašený mošt je stejný produkt, rozdíl je jen v tom, kde hroznové víno vyrostlo,“ podotýká.
Neúroda ale není jediným letošním problémem, tím dalším je administrativa. „Inspekce požaduje průvodní doklady na jakýkoli převoz vína a vinných produktů, proto spousta lidí přestává burčák vyrábět. Nevyplatí se jim to. Komplikovaná administrativa, vyplňování formulářů a byrokracie s tím spojená, to všechno jsou důvody, proč se do výroby raději nepouštět,“ říká Marek.
Stupně burčákuNehotové víno se může pít v několika stadiích:
|
Pokud patříte k milovníkům burčáku, nezoufejte, můžete si doma vyrobit svůj vlastní.
Jak na to?
„Burčák lze doma připravit a navíc je to snadně. Uděláte mošt - vymačkáte šťávu z hroznů - a ten necháte zkvasit. Pokud byste chtěli zlepšit chuť a urychlit celý proces, kupte si ještě ušlechtilé kvasinky a ty do něj přidejte. Rozhodně to není nebezpečné. Jen je potřeba ohlídat si čas a dobu kvašení,“ radí Marek na závěr.
Zdravý burčákKvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám obsahuje i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. |