Vejce jsou dobrou volbou jako součást zdravé a vyvážené stravy. Kromě toho, že jsou zdrojem bílkovin, obsahují také vitamíny a další velice důležité živiny. A pokud nepatříte zrovna mezi milovníky míchaných vajec či vajec uvařených na tvrdo, zkuste tuto variantu zdravé a na bílkoviny bohaté večeře či snídaně
Pečená vejce
- 6 vajec z volného chovu
- 1 velká červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/4 kostky másla
- 3 klobouky žampionů Portobello
- 200g uzené kýty
- 6 cherry rajčat
- 1 hrst nasekané pažitky
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Troubu rozehřejte na maximum a v mezičase si připravte 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky. Ideální jsou tzv. „jednoporcovky“ (ramequins), které nejenže bez problémů odolají vysokým teplotám, ale navíc ještě vypadají pěkně při servírování. Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečte nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybyste česnek opékali rychle, zhořkne. Poté přidejte na větší kousky nakrájené houby.
Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidejte kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolte, opepřte a rozdělte do misek. Do každé vyklepněte 2 vejce a dejte péct. Jakmile se vejce zatáhnou, vyjměte misky z trouby a nechejte dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Podávejte s opečeným chlebem.
Recept pro blog kitchenaid.cz vytvořil šéfkuchař Marek Pavala.