Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jak uvařit menu z pořadu Masterchef? Zkuste brownies, mangový salát či pražmu

Jídlo

  21:45
Zvládli byste připravit pražmu královskou, mrkvové pyré či francouzskou omáčku beurre blanc? To vše musel zvládnou tým soutěžících v pořadu Masterchef. Přinášíme recepty předních šéfkuchařů, nechte se inspirovat.

Čokoládové brownies s borůvkami foto: Shutterstock

Asijský salát s hovězím masem a mangem (Patrik Bečvář)

  • 300 g hovězí svíčkové
  • mango
  • limetka
  • rybí omáčka
  • hnědý cukr
  • bílé zelí
  • červená cibule
  • mungo klíčky
  • thajská bazalka
  • chilli
  • olivový olej

Očistíme maso, osolíme, opepříme a na oleji (2 lžíce na 2 porce) opečeme z každé strany asi 1-4 minuty dle tloušťky masa a tak, aby bylo maso propečené. Dáme stranou chladnout. Oloupeme mango a odkrájíme od pecky. Nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 centimetr. Do mísy dáme šťávu z limetky, cukr, 40 ml oleje extra virgin (na 2 porce), rybí omáčku a nasekané chilli dle chuti - případně očištěné od pálivých zrníček. Promícháme.

Cibuli a zelí nakrájíme na nudličky a stejně tak i hovězí svíčkovou. Do mísy se zálivkou vložíme mango, zelí, cibuli, maso a klíčky. Vše promícháme s nasekanou thajskou bazalkou a servírujeme.

Ostrý mangový salát s hovězím masem a mangem podle Patrika Bečváře

Pražma královská

  • 4 pražmy zlaté
  • česnek
  • Rozmarýn
  • citron
  • mořská sůl, pepř, olivový olej
  • fialky či květenství pažitky

Ryby nafiletujeme. Kůži zlehka nařízneme, aby se ryba lépe vypekla, filety osolíme a opepříme a pečeme na rozpálené pánvi na trošce oleje nejprve kůží dolů. Lehce je přitlačíme, aby se pánve dotýkaly rovnoměrně, a přidáme asi 2 větvičky rozmarýnu a 2 rozmáčknuté stroužky česneku. Když je maso téměř propečené, filety otočíme, odstavíme z ohně a necháme dojít. Při podávání můžeme rybu ozdobit jedlými květy. Hodí se fialka či květenství pažitky.

Pražma královská

Omáčka beurre blanc
Bílá máslová omáčka se hodí především k mořským rybám. Patří mezi nejznámější francouzské omáčky a je velice jednoduchá, tedy za předpokladu, že jste přesní, u této omáčky si musíte správně načasovat i podávání.

  • 5 šalotek
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml rybího vývaru
  • 200 g másla
  • sůl

Mrkvové pyré

  • 400 g mrkve
  • 100 g šalotky
  • 200 ml smetany
  • lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Na másle necháme zesklovatět jemně nasekanou šalotku, poté k ní přidáme čerstvou mrkev. Dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme kuchyňským mixérem.

Čokoládové brownies s borůvkami (Petr Patočka)

  • 600 g 70% čokolády nebo 160 g kakaa
  • 400 g cukru krystal
  • 2 prášky do pečiva
  • 400 g máslo
  • 8 vajec
  • 300 g čokoláda kousky
  • 120 g hladká mouka
  • 150 g borůvek

Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pak lehce smícháme žloutkovou pěnu s rozpuštěnou čokoládou, moukou a práškem do pečiva a lehce vmícháme sníh, dáme do formy a nasypeme na povrch borůvky a sekanou čokoládu a dáme péci. Pečeme na 160 ° cca 45 minut. Pak necháme zchladnout na pokojovou teplotu a můžeme servírovat.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...