Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jak vnutit dětem zeleninu? Leda fígly

Jídlo

  7:00
PRAHA - Do karbanátků přidat květák a brokolici a syrovou zeleninu nedat do misky, ale na talíř. O takové finty se podělily kuchařky ve finále soutěže o nejlepší školní oběd. Tématem druhého ročníku byla česká kuchyně v moderním pojetí. Školy vařily jídlo, které mají běžně na jídelníčku, a cena tříchodového obědu se musela vejít do 27,50 Kč.
Zelenina (ilustrační foto)

Zelenina (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Přesvědčit děti, aby snědly zeleninu či netradiční suroviny jako pohanku, je problém, shodovaly se během soutěžního klání kuchařky, které menu obhajovaly před porotou. „Když dáme zeleninu do misky, tak si ji nevezmou. Když ji ale dáme na talíř k hlavnímu jídlu, tak ji snědí,“ tvrdila porotě Iva Vyskočilová z brněnské jídelny na náměstí Svornosti.

Gastronomický nesmysl Vyskočilová tím argumentovala, když porotci dostali na talíři vedle kuřecího stehýnka i papriku, rajče a ředkvičky. Známí kuchaři „kluci v akci“ Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteří společně s výživovými experty a zástupci z ministerstva školství, zdravotnictví a školní inspekce usedli v porotě, totiž zeleninu zkritizovali. „Tohle je česko-slovenský zlozvyk dávat syrovou zeleninu na talíř s hlavním jídlem. Je to gastronomický nesmysl,“ rozčilovali se. Podle nich by se děti měly ve školních jídelnách naučit i kultuře stolování.

ČTĚTE TAKÉ:

„Účel světí prostředky,“ obhajovala zeleninu na talíři brněnská metodička školního stravování Anna Packová.  Kuchařkám se naopak podařilo oslnit porotu polévkami. Z deseti týmů se čtyři rozhodly vybojovat vítězství s pohankovou polévkou. „Děti si ji pletou s rýží, takže ji jedí,“ vyprávěla kuchařka ze středočeské Višňové.

Zdeněk Hladík, moderátor soutěže a gastronomický expert, si pak posteskl, že školáci zkonzumují v průměru jen deci polévky. „Představovali bychom si deci a půl či dvě,“ prohlásil. 

Děti se nechtějí znemožnit

„Problém je v tom, že se děti nechtějí znemožnit v davu. Můj syn doma polévky jí, ale ve škole se jich nedotkne, nejedí je totiž spolužáci,“ vysvětlovala Marie Kučerová ze školní jídelny v moravskoslezském Šenově.

Pohanková polévka nakonec zvítězila, a to od kuchařek z Písku. Porotě chutnal i jejich hlavní chod, kuřecí plátek v mandlové krustě se smetanovou omáčkou a otavskými špalíčky.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...