3. března 2018 6:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jarní start. Rustikální koláč s medvědím česnekem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Servírujte nejlépe se sklenkou vína | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Servírujte nejlépe se sklenkou vína | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

I když to ještě na jaro nevypadá, přesto jsou už k mání sazeničky medvědího česneku, dokonce i s rozkvetlými kvítky. Je vidět, že i supermarkety postřehly naši zálibu v bio surovině, kterou medvědí česnek určitě je. Na opravdovou sklizeň si budeme muset ještě chvilku počkat, je však jisté, že medvědí česnek nezmrzl a můžeme se těšit na jeho lesklé, zářivě zelené lístky. A také na jeho chutě a benefity.

Rustikální charakter, rustikální chuť

Pokud si připravíte tento vegetariánský koláč, počítejte s opravdově rustikální chutí. Pro tentokrát nechte spát všechna křehká máslová těsta a korpus připravte z kynutého těsta z chlebové mouky. Náplň z pórku s lístky špenátu a medvědího česneku se k němu hodí, využijte chlebové těsto nejen pro guláše a jiné pochoutky podávané v chlebu. Korpus opravdově chutná po čerstvě upečeném chlebu a náplň, kde se mísí chuť mladého špenátu s lístky medvědího česneku a třeba rukoly, kterou můžete také přidat, s ním krásně ladí.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Tajemství vybrané chutě tohoto koláče tkví v sýru. Zvolte švýcarský Gruyère, tedy tvrdý a velmi skvostný žlutý sýr, o který se Švýcaři, než jim bylo uznáno Chráněné označení původu, prali s Francouzi, kteří za Gruyère vydávali podobné sýry jako Comté nebo Beaufort. Tento sýr, který má delší dobu zrání než běžných 5 měsíců, dodá koláči ten správný šmrnc. Jeho chuť je mírně slaná, oříšková, hladká, lehce výrazná, přesto chutí nepřebije ostatní chutě v koláči. Gruyère se hodí a proto se téměř výhradně používá jako sýr pro zapékání v quiche. Koláč prakticky kromě korpusu nesolíte, chutě zůstávají. K ochucení stačí jen trochu čerstvě namletého pepře a lístky tymiánu.

Ideální pro větší počet hostů a pro zahřátí

Stále váhám, jestli koláč nazvat tart nebo pie, quishe či flan, všechny varianty jsou možné a jestli napsat, že se servíruje teplý, kdy chutná nejlépe. To jsem si myslela, když jsem ochutnala koláč ještě horký. Postupem doby se však chuť začala měnit a vlažný byl doslova fantastický. Úplně studený jsem raději nezkoušela, abych náhodou nepřišla zase na novou chuť. Každopádně vyzkoušejte všechny varianty, každý si nalezne tu svoji.

Potřete rozšlehaným žloutkem než koláč vložíte do trouby
Náplň koláče plná špenátu, medvědího česneku a sýra

Rustikální koláč s medvědím česnekem

Těsto na základ koláče:

  • 225 g chlebové světlé mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
  • 3 vejce
  • 90 g změklého másla

Na náplň:

  • 1 středně velký pórek
  • 1 a 1/2 balíčku po 130 g baby špenátu anebo adekvátní množství mraženého špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti medvědího česneku
  • 1/2 sklenky bílého vína
  • 2 vejce
  • 1 žloutek + 1 žloutek na pomazání
  • 150 g zakysané smetany
  • 110 g sýra Gruyère vcelku
  • větvička čerstvého tymiánu

Nejdříve si připravíme korpus. Jde o kynuté těsto, takže do kuchyňského robotu si připravíme hák na kynuté těsto. Odvážíme sypké suroviny včetně droždí, smícháme je a přesypeme do mísy robotu. V mikrovlnné troubě necháme změknout a jen zčásti rozpustit máslo. Postupně za chodu robotu přidáváme 3 vejce a máslo a hněteme až do doby, než se máslo dokonale promíchá s ostatními surovinami a těsto bude lesklé a hladké. Utvoříme bochánek a přendáme do lehce olejem potřené mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, dokud se objem nezdvojnásobí, což může být 1,5 až 2 hodiny.

Mezitím si připravíme náplň. Důkladně omyjeme pórek, odstraníme vrchní listy a odřízneme tmavě zelenou část. Pórek nakrájíme na jemné nudličky. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a jemně osmahneme pórek. Přidáme (omytý a osušený) baby špenát a jen lehce asi na minutu mícháme. Přidáme omyté listy medvědího česneku nakrájené na hrubo a vše smícháme a zalijeme bílým vínem. Dáme stranou a necháme vychladnout. V míse si jen ručně lehce vyšleháme 2 vejce a 1 žloutek a přidáme zakysanou smetanu, dále si nastrouháme sýr Gruyère a oboje dáme stranou. Před přípravou těsta rozehřejeme troubu na 190 °C.

Jakmile těsto vykynulo, přendáme ho na pomoučněnou pracovní desku a vyválíme do velikosti asi o 5-6 cm větší, než je kulatá forma na koláč. Ohnivzdornou formu na tart, nejlépe keramickou, lehce vymažeme máslem a lehce vysypeme hladkou moukou.

Těsto lehce přehněte dovnitř a ozdobte lístky medvědího česneku

Nyní přeneseme vyválené těsto do kulaté formy tak, aby okraje výrazně přesahovaly, a lehce je zmáčkneme k okrajům dna formy. Vychladlou směs pórku, špenátu a medvědího česneku lehce vmícháme do mísy s vejci a přidáme nastrouhaný sýr Gruyère. Přidáme trochu soli a lístky tymiánu a vše pomalu vlijeme do formy. Rozprostřeme, přesahující okraje ohneme dovnitř a nakonec přidáme asi 4 lístky medvědího česneku a pár snítek čerstvého tymiánu. Potřeme jen velmi lehce žloutkem a dáme do trouby péct. Asi po 10 minutách zmírníme teplotu jen na 180 °C a dopékáme dalších asi 25 minut. Těsto musí být do zlatova a propečené a náplň téměř usazená. Vyndáme z trouby a necháme usadit dalších 10 minut. Teprve potom krájíme a servírujeme jako samostatný pokrm třeba jen s lístky salátu.

Slaný koláč se špenátem a medvědím česnekem
DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse