Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jehněčí hřebínek? Lahodné kotletky. Nechte se inspirovat jako v MasterChef Česko

Jídlo

  21:47
PRAHA - Jak si připravit to nejlahodnější maso z mladé ovečky a nic přitom nepokazit? Upéct jehněčí hřebínek, tedy kotletky vcelku, dostali za úkol i soutěžící v pondělním pořadu televize NOVA Masterchef Česko. Nechte se inspirovat recepty a tipy foodblogerů i šéfkuchaře.

Jak na šťavnaté jehněčí kotletky na grilu? foto: Reprofoto

Jehněčí do růžova na pánvi (Cuketka.cz)

  • 6 žebírek dlouhý jehněčí hřebínek (cca350 g)
  • dva stroužky česneku
  • rozmarýn nebo tymián (pěkný svazeček, nešetřete)
  • dvě lžíce oleje
  • vrchovatá lžíce másla

Pánev dáme na střední plamen (nebo středně silný výkon plotýnky) a rozpálíme ji. Maso mezitím osušíme utěrkou a ze všech stran posolíme. Na horkou pánev přidáme asi dvě lžíce oleje, počkáme až se olej prohřeje a položíme maso na pánev.

Hřebínek budeme na pánvi otáčet ve třech polohách. Jedna je ‘naležato‘ , druhá je na oblouku žeber a poslední je na ‘stojáka‘ (v okraji lehce nakloněné pánve). V první fázi opékáme maso 8 minut — co minuta, to jedna poloha.

TIP

  • Kotletky se prodávají rozporcované, nebo v celku. O celý hřebínek (včetně dlouhých žeberních kostí) musíte při nákupu požádat.
  • Mezi žebry udělejte zářezy, které povedou až k okraji libové kotlety. Vznikne tak prostor pro rovnoměrné propečení v bodě, kde nasedají žebra. Tuk a zbytky masa na žebrech nečistěte — krásně se vypečou!

Po 8 minutách dáme maso stranou a slijeme veškerý olej. Přidáme na pánev máslo, stroužky česneku, bylinky a vrátíme maso zpátky. Pečeme poslední 4 minuty, opět s minutovými otočkami. Masu hodně pomůže, když si pánev lehce nakloníme a budeme přes něj přelévat nahromaděné máslo lžící.

Po celkem 12 minutách opékání dáme maso stranou, zakryjeme jej alobalem a dáme mu 5 minut nerušeného odpočinku. Pánev sundáme z plamene. Za těch pět minut vychladne a poslouží k servírování přímo na stole.

Odpočinuté maso nakrájíme na jednotlivé kotletky, vodítkem jsou žebírka. Naskládáme je na pánev (růžovou nahoru) a dáme na stůl. Maso se takto udrží dlouho teplé a ochutí se voňavým máslem zespod.

Podáváme například s hráškovým i jiným pyré, kořenovou zeleninou a kvalitním chlebem.

Jehněčí kotletky

Marinované kotlety z jehněte upečené v troubě (ReceptyOnline.cz)

  • 8-12 ks jehněčích kotletek
  • 1 ks citronu
  • olej na vymazání pekáčku

Marináda

  • dijonská hořčice
  • nasekaná petrželka
  • mletý pepř
  • česnek
  • sůl

Z kotletek odstraníme přebytečný tuk a po obou stranách je potřeme rozpůleným citronem. Oloupané utřené stroužky česneku, mletý pepř, na drobno nasekanou petrželku, sůl, dijonskou hořčici promícháme a směsí potřeme kotlety, které necháme 30 minut marinovat. Pak kotlety rozložíme do olejem vymazaného pekáčku, zakryjeme, dáme do trouby rozehřáté na 250 °C, asi 4 minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 °C, odkryjeme a pečeme ještě 15 minut.

Jehněčí kotletky v bylinkové krustě

Jehněčí kotletky s gratinovanými brambory a špenátem s medvědím česnekem (Lukáš Vrbovský, Potřefená husa)

  • 400 g jehněčího hřbetu (celkem asi 10 žeber)
  • omáčku demi-glace
  • sůl,
  • pepř
  • olivový olej

Gratinované brambory

  • 500 g brambor
  • bílý pepř
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml 30% smetany

Špenát

  • 150 g nejlépe čerstvého listového špenátu
  • 50 g medvědího česneku
  • 2 šalotky
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Začneme gratinovanými bramborami, které trvají nejdéle. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do zapékací misky. Osolíme je a přidáme bílý pepř, prolisujeme k nim 2 stroužky česneku a zalijeme je smetanou tak, aby byly ponořené. Vložíme je do trouby předehřáté na 140 stupňů a pečeme asi 40 minut.

Mezitím si nachystáme maso a špenát. Celý hřebínek masa osolíme, opepříme a ze všech stran orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Při přípravě medium (středně propečené) hřbet vložíme na 10–12 minut do trouby předehřáté na 150 stupňů. Po upečení hřbet ostrým nožem rozkrájíme na jednotlivé kotletky – při medium jsou krásně šťavnaté. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Přidáme propláchnutý a odkapaný špenát, pokrájený medvědí česnek (pokud ho neseženeme, můžeme do špenátu zarestovat plátky klasického česneku) a vše zprudka opečeme – špenát je hotový během pár okamžiků – a dochutíme solí a pepřem.

Servírování je jednoduché – porci zapečených brambor vložíme doprostřed talíře, na ně naservírujeme špenát a obložíme je jehněčími kotletkami. Talíř dozdobíme omáčkou demi-glace.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč