22. července 2017 14:07 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jemná, lehce pikantní či ostrá kuřecí křidélka podle blogerky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Grilování. (ilustrační snímek) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování. (ilustrační snímek) | foto: Petra Davidová

Inspirujte se asijskou kuchyní a zkuste v létě některý z jednoduchých receptů na grilovaná kuřecí křidélka. Petra Davidová, autorka populárního blogu o jídle Kitchen and the City, připravila variantu pro milovníky jemných chutí, lehce pálivých jídel i velice ostrých pokrmů. Je jen na vás, zda si vyberete jednu z nich či zda vyzkoušíte všechny.

Kuřecí křidélka se sezamem

Budete potřebovat:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • bílý sezam
  • okurka

ingredience na marinádu

  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 70 ml rýžového vína
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1⁄2 lžičky mletého černého pepře
  • ingredience na omáčku na potírání
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • mirin nebo sakéKřídla naporcujte a zbavte třetího článku.
  1. Křídla naporcujte a zbavte třetího článku.
  2. Oloupejte zázvor, nakrájejte ho nadrobno a přidejte ostatní ingredience na marinádu.
  3. Křídla vložte do marinády a nechte uležet alespoň 30 minut, nejlépe přes noc.
  4. Omáčku na potírání vytvořte smícháním všech ingrediencí pro ni určených.
  5. Po uležení kuřecí křídla vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 2-4 minuty přímým žárem. Poté je přesuňte do nejchladnější části grilu a grilujte dalších 10 minut.
  6. Před dopečením potřete křídla medovou omáčkou, na talíři posypte bílým sezamem a podávejte s okurkou.
Ostrá kuřecí křidélka.

Ostrá kuřecí křidélka.

Ostrá grilovaná křidélka

ingredience:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • mix feferonek
  • opražená sezamová semínka
  • pokrájená jarní cibulka

ingredience na marinádu:

  • 100 ml sezamového oleje
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového vína mirin
  • 3 lžíce medu
  • 4 cm nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce chilli česnekové pasty
  • sůl
  • pepř

  1. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady. Jednu třetinu svařte a podávejte jako dip ke křídlům.
  2. Křídla zbavte třetího článku, v kloubu rozdělte a naložte do marinády alespoň na půl hodiny, nejlépe přes noc.
  3. Křídla vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 2 minuty přímým žárem, poté dogrilujte v nejchladnější části grilu. Zatímco se budou křídla zvolna dopékat, vložte na gril feferonky a ogrilujte je ze všech stran. Podávejte posypané sezamem a jarní cibulkou.
Nejostřejší kuřecí křidélka.

Nejostřejší kuřecí křidélka.

Nejostřejší křidélka s chilli a medem

  • 1 kg kuřecích křídel
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr

ingredience na marinádu:

  • 1/3 hrnku tmavé sójové omáčky
  • 1/3 hrnku thajské sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce chilli oleje
  • 2 chilli papričky ptačí oko
  1. Kuřecí křídla zbavte třetího článku a ještě je v kloubu rozdělte.
  2. Smíchejte suroviny na marinádu. Z poloviny marinády si připravte omáčku – v menším hrnci ji vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Druhou polovinu pěkně vmasírujte do kuřecích křídel. Nechte marinovat alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.
  3. Křídla grilujte 2-4 minuty z každé strany přímým žárem a pak je přesuňte do nejchladnější části grilu, kde je nechte ještě dalších 10 minut dopéct.
  4. Grilovaná křidélka posypte jarní cibulkou a koriandrem a podávejte s horkou omáčkou


Recepty a fotografie pochází z kuchařky Kitchen and The City vydané nakladatelstvím Grada.

Jaký gril zvolit?

Existují tři typy grilů, které si můžete pořídit – gril na dřevěné uhlí či brikety, plynový a elektrický. Nejrozšířenější je první z nich, který je oblíbený zejména pro charakteristickou chuť spáleného dřeva, která na mase ulpívá. Je cenově nejdostupnější, grilování na něm ale v důsledku odkapávání tuku na dřevo není příliš zdravé. Je jen na vás, zda při použití tohoto grilu zvolíte dřevěné uhlí nebo brikety.

  • Uhlí se snáze zapaluje a vydá větší teplo, oproti briketám ale hoří krátce a nevytváří příliš stabilní prostředí.
  • Plynový gril rozpálíte rychleji než gril na dřevo a brikety, jeho činnost je ale třeba stále kontrolovat a navíc vyžaduje problematickou manipulaci s nádobou na plyn.
  • Elektrický gril můžete na rozdíl od ostatních druhů používat kdekoli, například v bytě či na balkóně. „Na elektrickém grilu nepřichází potraviny do kontaktu s přímým ohněm. Díky tomu nevznikají karcinogenní látky a grilování je tím pádem mnohem zdravější,“ říká Dušan Holec, produktový manažer značky Tefal. Elektrický gril je také jediným grilem, jehož součástky můžete dát do myčky na nádobí.
Kristýna Kutnarová




Advantage Consulting, s.r.o.
SOUSTRUŽNÍK

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 22 000 - 30 000 Kč

Najdete na Lidovky.cz