Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jen ovoce a ořechy. Jak si připravit domácí raw zmrzliny?

Jídlo

  12:00
Když udeří vysoké teploty a venku je horko k uzoufaní, je třeba se zchladit. A zmrzlina je na to nejlepší. Pokud máte chuť připravit si ji doma, zkuste jeden ze tří raw receptů. Budete potřebovat jen dostatek čerstvého ovoce a ořechy.

Jahodový sorbet je oproti zmrzlině příjemnou změnou. foto: Shutterstock

Stracciatella

  • 2 banány
  • půlka lžičky vanilkového prášku
  • 3 lžíce drcených kakaových bobů
  • 1 lžíce vlašských ořechů

Oloupané banány nakrájíme na kousky a dáme zmrazit. Před mixováním necháme 10 minut odstát při pokojové teplotě. Poté vložíme do mixéru, přidáme vanilkový prášek, polovinu množství kakaových bobů a umixujeme zmrzlinu. Hoovou zmrzlinu ihned podáváme - taje rychle - ozdobenou drcenými kakaovými boby, čokoládovou polevou a sekanými ořechy.

Stracciatella

Ostružinová zmrzlina

  • 2 banány
  • 1 hrnek ostružin
  • 6 datlí předem namočených
  • pár ostružin na zdobení

Oloupané banány nakrájíme na kousky a dáme spolu s ostružinami zmrazit. Před mixováním necháme v pokojevé teplotě 10 minut odstát. Datle scedíme a nakrájíme na menší kousky. Všechny přísady dáme do vysokootáčkového mixéru a umixujeme. Podáváme ihned.

Ostružinová zmrzlina

Banánovo - jahodová

  • 2 banány
  • 1 hrnek jahod
  • jahody na ozdobení

Oloupané banány nakrájíme na kousky. Umyté jahody odstopkujeme a větší z nich rozkrojíme na půlky. Ovoce dáme zmrazit do mrazáku. Na výrobu zmrzliny je nutý vysokootáčkový mixér. Před mixováním je dobré nechat zmražené banány a jahody v pokojové teplotě asi 10 minut odstát. Hotovou zmrzlinu ozdobíme kouskem čerstvé jahody a ihned podáváme - roztéká se velmi rychle. Před mixováním pro zjěmnění chuti můžeme přidat i trochu para ořechů nebo předem namočených kešu. Zmzlina má pak více „mléčnou chu“. Možností, jak ji upravit je mnoho. Místo jahod můžeme použít i maliny anebo obojí.

Jahodová zmrzlina

Recepty pochází z raw kuchařky Vařit, či nevařit? 108 nejlepších receptů z kurzů živé stravy.

Autor:
Témata: zmrzlina, ořechy, banán

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...