Čočkový kuskus s tuňákem
Je málo surovin, které by byly pro trek tak vhodné jako kuskus. Rychlá příprava, nízká váha a univerzální chuť, kterou lze zkombinovat s lecčím, z něj dělají skoro základní ingredienci na večeři při výšlapech všeho druhu. Dá se jíst samotný, ochucený jen trochou oleje a koření, ale taky s masem, zeleninou, opečeným špekem, sýrem... variant jsou desítky.
Záleží na aktuálních chutích a taky na momentálních zásobách. Krom klasického kuskusu jsou na trhu i jiné varianty, třeba chuťově výraznější čočkový. K tuňákovi se hodí bezvadně.
(rozpis na 2 porce)
- 120 g kuskusu
- 1 konzerva tuňáka v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- pepř, sůl
Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostky, česnek oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Na dno ešusu nalijeme olej z tuňákové konzervy a na něm orestujeme nejprve mrkev a posléze přidáme česnek. Nakonec přihodíme kuskus, promícháme s obsahem ešusu a sundáme z vařiče. Zalijeme horkou vodou tak, aby hladina sahala asi palec nad vrstvu kuskusu. Necháme několik minut stát. Rybu zatím rozdělíme na malé kousky. Když kuskus změkne, přimícháme tuňáka, koření a podáváme.
Outdoorová kuchařkaNepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží. Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. |