11. října 2017 6:10

ŠÁDA: Zvěřina nebyla a nikdy nebude obyčejné maso

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zvěřina má nejčistší a nejzdravější maso v biokvalitě a při jejím zpracování panují přísná zdravotní opatření. To vše činí ze zvěřiny prvotřídní maso...

4. října 2017 6:42

KUNC: Zážitkové restaurace nejsou pro každého, lidí ale přibývá

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurací je jako máku, a je poměrně složité se v nich orientovat. Dříve to bylo mnohem jednoduší. Věděli jste, že v každé restauraci určitě budou...

27. září 2017 6:10

TRČKA: Nejotravnější část pobytu v restauraci? Čekání na účet

Placení (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Určitě to znáte. Poobědváte, usrknete poslední doušek kávy a letmým pohledem na hodinky zjišťujete, že nastal čas odejít. Po chvilce žádáte obsluhu o...

Seriál 6. září 2017 5:05

KONHEFR: Hamburgerové šílenství. Když v Chorvatsku neseženete rybu, pouze burger

Burger (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hamburger (nebo pouze burger) je sendvič skládající se z grilované placky mletého masa, nejčastěji hovězího, vloženého mezi napůl horizontálně...

3. září 2017 6:00 PAŘÍŽ

Svět objevuje veganské sýry. Přichází jim na chuť i ‚sýrový národ‘

Tyhle sýry vypadají krásně, jenže v Čechách a na Moravě preferujeme taveňák, eventuálně starý dobrý smažák.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sýrové obchody, kterým se francouzsky říká fromagerie, lemují ulice prakticky všech francouzských měst. Jejich odborně vyrobené - a někdy také...

Seriál 9. srpna 2017 6:15

TRČKA: Presíčko či kapučínko. Když číšníci používají zdrobněliny, je to katastrofa

Číšník | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před časem jsme se s manželkou přestěhovali. Se slzou v oku jsme opustili rušný, tepající Karlín, novodobý ráj gastronomie, kde přibývají restaurace,...

26. července 2017 6:17

PUNČOCHÁŘ: Hubneme do plavek, abychom si mohli na koupališti pochutnat na smažáku?

Bikiny - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl na koupališti a celkem s hrůzou jsem sledoval, čím se v poledne lidé krmí. A co hůř, co dávají k obědu svým dětem. Největším hitem...

19. července 2017 6:11

KONHEFR: Hygiena na trzích? Někdy to je přes čáru

Farmářský trh (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl ve svém oblíbeném Českém Krumlově, kde probíhaly slavnosti a k té příležitosti trhy. A to mne vedlo k zamyšlení nad tématem hygieny...

Seriál 21. června 2017 6:57

SOMELIÉR: Může být víno z krabice kvalitní?

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemusíte se bát, tahle glosa určitě nebude o vínech v tetrapacku, tedy takzvaných „krabičácích“. Chtěl bych se spíše pozastavit nad jiným balením,...

14. června 2017 6:07

KONHEFR: Koprová omáčka, šunkofleky i čočka. Retro je zpět v regálech i na menu restaurací

Koprovka? Jedině s loupanou plecí, radí Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když se rozhlédnu po našem i jiných obchodech, po nabídce v naší cukrářské vitríně, ale i po nabídce poledních menu, uvědomuji si, jak moc se vrací...

7. června 2017 6:56

TRČKA: Zaplatili jste za něco, s čím nejste spokojení? Řekněte to nahlas

V restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Brzy to bude rok. Rok v nové pozici, nová výzva, zúročení zkušeností... Rok „střelby“ do vlastních řad. A také můj rok s pořadovým číslem 20...Jaká...

31. května 2017 6:04

PUNČOCHÁŘ: Fenykl je fantastický a zdravý. Jak ho připravit?

Fenykl (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ať už půjdete nakupovat do supermarketu nebo na farmářský trh, v poslední době se hodně objevuje zelenina a koření v jednom. Fenykl. Už se vám jistě...

24. května 2017 6:34

SLÁDEK: Pivo na zahrádce? Dejte si pozor na sluníčko a čisté sklenice

Pivo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Květen je měsícem, ve kterém naplno propuká sezona venkovních zahrádek. Stoly, lavice, židle začínají okupovat ulice i dvorky, které byly v zimě...

17. května 2017 6:42 PRAHA

KONHEFR: Bez lepku a bez laktózy. Módní výstřelek či nutnost?

Jiří Konhefr | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když jsme začínali před lety s Food Story, měli jsme i pár produktů bez lepku a pár bez laktózy. Dnes máme v mléčných produktech 30 procent...

Seriál 19. dubna 2017 6:12

PUNČOCHÁŘ: Jako od babičky? Husté omáčky plné mouky už nikdy

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Záměrně nebudu mluvit o české kuchyni, jelikož to, co se považuje za pravou českou kuchyni je spíše ta rakousko-uherská. Ale ať už ji budeme jmenovat...

12. dubna 2017 6:43

SOMELIÉR: Jarní osvěžení. Jaká vína si vybrat?

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaro je tady a já bych tentokráte rád navázal na svého kolegu a kamaráda Honzu Punčocháře, který před pár dny psal o jarních surovinách a pokrmech....

5. dubna 2017 6:14

KONHEFR: Food festivaly každý týden? V Česku už jde pouze o byznys

Food festival | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Food festivaly a street food festivaly – začalo jaro a každý den nás v médiích internetu a rádií denně bombardují upoutávky probíhajících food a...

Doporučujeme 29. března 2017 6:56 PRAHA

PUNČOCHÁŘ: Nemůžete jíst normální česnek? Medvědí vám neplechy nezpůsobí

Medvědí česnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaro je tu a s ním i krásné bylinky, zelenina nebo houby. Každý kuchař se na jaro těší jak na smilování, sice všechna roční období mají něco do sebe...

1. března 2017 6:18

KONHEFR: Tradice versus konvence. Víme co jíme, ale víme, co pijeme?

Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Víno je v dnešní době stále více trendy nápoj, o který se zajímá stále více konzumentů. Dnes se již běžně setkáváme s výrazy jako moderní, konvenční,...

21. února 2017 6:34

PUNČOCHÁŘ: Ravioli plněné horkým olivovým olejem? Exploze chutí

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Únor je měsíc takového kuchařského klidu, nikde nic moc neroste, lanýže už jsou skoro pasé, zima každému leze na nervy a nejen kuchaři už nedočkavě...

Seriál 14. února 2017 6:58

SOMELIÉR: Novela zákona o vínech? Možná se konečně budeme zajímat o to, co pijeme

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V posledních dnech se opět začíná probírat téma sudového vína a novela vinařského zákona přináší spoustu změn. Určitě vás nechci zatěžovat detaily,...

Seriál 24. ledna 2017 6:04

PUNČOCHÁŘ: Stravování personálu v restauracích? Kaviár to rozhodně není

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsme na facebook naší restaurace dali fotku oběda, který byl určený pro náš personál. Byl to obalovaný hermelín připravený na smažení. Jídlo,...

17. ledna 2017 6:24

KOKO: Zapoměňte na chvíli na vývar. Obohaťte jídelníček o pasty do polévek

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tento leden panují teploměrům nebývale nízké teploty a člověk má potřebu se pořádně zahřát. Pořekadlo, že polévka je grunt, platí tedy v aktuálním...

3. ledna 2017 6:30

SOMELIÉR: Přemrzlé hrozny? Ledové víno je delikatesa

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nový rok je tu a s ním pro mnohé z nás i možná vytoužený klid po vánočním a silvestrovském přejídání. A navíc, konečně přišlo to pravé zimní počasí....

Speciál 24. prosince 2016 6:10

Kapra, či řízek? Salát ale nesmí chybět až v 94 procentech českých domácností

Dejte letos kaprovi ještě šanci. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vánoční pohoda a klid u rodinného krbu. To jsou asociace, které si většina Čechů spojuje s přípravou na vánoční svátky. Během tohoto období se lidé...

Doporučujeme 20. prosince 2016 6:25

PUNČOCHÁŘ: Topinamburový či salát z pečené řepy. Vykašlete se letos na majonézu

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přemýšlel jsem, zda tento prostor nevyužít k nějakému komentáři ohledně EET, zavírání obchodů o svátcích nebo kouření v restauracích, ale přijde mi,...

13. prosince 2016 6:25

SOMELIÉR: Jaké víno otevřít ke štědrovečerní večeři?

Vánoční klasika - kapr (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady...tato či jiná reklamní melodie už pomalu začíná každého spíš maličko rozčilovat, ale fakt je ten, že svátky...

Recept 29. listopadu 2016 6:28

PUNČOCHÁŘ: Nejhorší je koupit na Vánoce starou rybu. Koukejte na oči

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Tradice jsou od toho, aby se porušovaly!“ No, až tak striktní bych určitě nebyl, naopak, tradice mám většinou rád a často dávají pocit jistoty a...

Seriál 15. listopadu 2016 6:07

SOMELIÉR: Svatomartinské víno vs. Beaujolais nouveau

Svatomartinské víno ročník 2009 představili jihomoravští vinaři také na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Listopad sebou každoročně přináší i dlouholetý boj mezi mladými víny. Je pravda, že o našem svatomartinském ve Francii asi nikdo nic neví, ale my o...

Seriál 1. listopadu 2016 6:58

KOKO: Bezlepková dieta pro lepkouny. Náhražky existují, ale je lepší se jim vyhnout

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za poslední roky se s tím doslova roztrhl pytel. Cokoli vařím a kdekoli následně pokrm podávám, vždycky ta otázka od někoho padne: “A je to bez...

25. října 2016 6:03

PUNČOCHÁŘ: Že by se kuchtíkům blýskalo na lepší časy?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kritiky na učňovské školy pro kuchaře už bylo dost. I já sám jsem psal o tom, že učební obory tohoto zaměření nemají valnou úroveň, a právě na to...

Seriál 18. října 2016 7:38

SOMELIÉR: Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám

Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dny se zkracují, noci prodlužují, začíná být sychravo, zkrátka, podzim je tady. Krásné období, alespoň co se týče gastronomie, vždyť kdo by neměl rád...

Doporučujeme 11. října 2016 6:00

KOKO: Chcete hodit práci za hlavu a jít prodávat na trhy? Není to tak snadné

Veronika Kokešová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Možná jste někdy četli motivující článek o vysokém manažerovi, který se jednoho krásného dne naštve, strhá ze sebe kravatu i s košilí a vyrazí vstříc...

Seriál 4. října 2016 6:49

PUNČOCHÁŘ: Opravdu skvělá marmeláda? Přidejte badyán, skořici či med

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslední letní paprsky už jsou ta tam a přichází podzim. Pro mnohé hektický čas, pro kuchaře zas sezóna hub, zvěřiny, lanýžů, ale i zavařování. Hodně...

27. září 2016 6:03

KONHEFR: Prémiové potraviny. Je jejich cena odpovídající, nebo je to podvod?

Jiří Konhefr | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Asi každý se v této situaci alespoň částečně poznáváme. Přijdeme do obchodu, spatříme ceny zboží a řekneme: „Proboha to je drahý, to se zbláznili“.

20. září 2016 6:51

SOMELIÉR: Burčák nikdy nekupujte ve stáncích u silnice

Burčák ve skle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O víkendu jsem hodně cestoval a opět, jako každý rok si nedalo nevšimnout si začínajícího tradičního podzimního fenoménu – stánky s burčákem podél...



Najdete na Lidovky.cz