16. května 2018 5:50

Gastroturistika v Čechách aneb proč si dělat rezervaci do restaurací

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako všichni dobří manažeři si i vedení restaurace podle rezervací plánují práci, objednávky, počet zaměstnanců, vaření a jiné přípravné práce.

aktualizováno 14:26, 2. 5. 2018 11:20

PAVLÍK: Lidskost. Zná ten pojem dnes ještě někdo?

Pavol Pavlík. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I když to vlastně platí všude, zaměřím se na to prostředí, které je mi nejbližší. Kuchyně, servis, restaurace, gastronomie… Vzájemný respekt, úctu,...

25. dubna 2018 6:41

PUNČOCHÁŘ: Jak jsem se (ne)stal vegetariánem

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vegetariánství a veganství v poslední patří mezi velké trendy. Pořád jsem si říkal, co na tom všichni mají – zda se najednou všichni stali ochránci...

18. dubna 2018 6:18 PRAHA

TRČKA: Pes v restauraci? V pejskařské velmoci, jakou je Česko, běžný obraz

Pes v restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na začátek trochu statistiky: V České republice je evidováno více jak dva miliony psů, v Praze pak přes sto tisíc. Podle statistik z minulého roku...

11. dubna 2018 5:07

KUNC: Servis v restauraci. Mají o něj zákazníci vůbec ještě zájem?

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zásadní změny, které za posledních 10 let proběhly ve světě vaření, se promítly také do světa servisu. Důležitá otázka tedy zní – co v dnešním světě...

4. dubna 2018 6:55

DAVID: Proč Alcron přišel o šéfkuchaře? Pravda o michelinských hvězdách

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výsledky známe. Od té doby se téměř o ničem jiném nemluví. I minulý rok jsem se psal na toto téma článek. Letos to bylo hodně diskutované téma....

28. března 2018 6:10

GRUSZ: Alchymie chutí aneb Co je umami a jak chutná škrob?

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Malý úvod do chutí a co jste možná nevěděli, že kromě obecně známých chutí, jako je sladká, slaná, kyselá a hořká, přibyla chuť umami a brzy se k ní...

21. března 2018 6:48

ŠÁDA: Kačenka česká. Jarní diva českého lesa

Kačenka česká | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Březnové slunce pomalu prohřívá půdu, mizí všechny zbytky sněhu a do lesa vyrážejí první houbaři. Hledají zvrásněné klobouky kačenek českých, se...

aktualizováno 18:15, 7. 3. 2018 6:00 PRAHA

TRČKA: Je všechno v pořádku? Také se vás obsluha ptá pořád na pořádek?

Obsluha by měla znát nabízená jídla - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je všechno v pořádku? Máte to v pořádku? Jídlo bylo v pořádku? V pořádku Dotazy na pořádek jsou při mých návštěvách restaurací opravdu na denním...

Seriál 28. února 2018 6:30

KUNC: Zapomenutá chuť sladkovodních ryb. Proč nechtít mořské ryby?

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé se mě často ptají, proč nemáme v restauraci mořské ryby. Abych byl upřímný, důvodu, proč ji tak často slýchávám, rozumím. Sám mořské ryby a...

Doporučujeme 21. února 2018 6:04

ŠÁDA: Nejlepší bylinka brzy z jara? Medvědí česnek nemá konkurenci

Medvědí česnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moje nejoblíbenější bylinka blížícího se jara je určitě medvědí česnek. Vytrvalá rostlina především listnatých lesů se někde objevuje už na přelomu...

14. února 2018 6:41

PUNČOCHÁŘ: Ubrus a příbor restauraci neudělají aneb bez dobré jídla to nepůjde

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Určitě se vám to už někdy stalo. Jdete do skvěle vyhlížející restaurace: pěkný design interiéru, originální skleničky i talíře, všechno napulírované....

7. února 2018 6:30 PRAHA

GRUSZ: Proč se vyhnout chemii v jídle?

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V potravinách jsou zbytky hormonů,pesticidů i antibiotik. Většinou jsou obsaženy v malém množství, ale dnes už je prokázaná jejich škodlivost při...

31. ledna 2018 7:16

TRČKA: První dojem aneb Na co koukat při vstupu do restaurace

V restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nevím jak vy, ale já na něj dost dám. Zatím mě nenechal ve štychu a neustále mě přesvědčuje o tom, že se vyplatí táhnout to s ním dál... A o kom, že...

24. ledna 2018 6:51

KUNC: Stop plýtvání i asijské vlivy. Jaké gastronomické trendy nás neminou?

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Začátkem nového roku se v médiích vždy začnou objevovat predikce nových trendů v gastronomii a restauračním businessu. Rok 2018 není výjimkou.

Seriál 10. ledna 2018 6:46

ŠÁDA: Jídelníček zimních medvědů. Jak na kapustu?

Kapusta (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V posledních letech se kuchařské trendy vracejí zpět ke kořenům a jídelníček se inspiruje postupy a recepty našich předků na používání a zpracování...

20. prosince 2017 6:11

PUNČOCHÁŘ: Předkrmy štědrovečerní tabule, za které vás rodina vynese do nebes

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni šéfkuchaři mají před Vánoci na pilno. A nemyslím tím jen v kuchyních svých restauracích, ale také dávají dohromady zajímavé recepty na...

Seriál 13. prosince 2017 6:53

TRČKA: Spokojený číšník je základ, může rozdávat pohodu dál

Restaurace. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před časem jsme s manažery našich restaurací udělali krátkou anketu. Jedna z otázek byla: Co je pro vás důležité, abyste byli spokojeni v práci? Víte...

6. prosince 2017 6:09

ŠÁDA: Cesta kakaového bobu do čokolády

Čokoláda (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Věděli jste, že ne jen Švýcarsko, ale i Československo bývalo čokoládová velmoc? Na začátku 20. století a mezi válkami se k nám dovážely kakaové boby...

29. listopadu 2017 6:44

ŠÁDA: Přichází doba kaštanová. Co z nich můžete připravit?

Kaštany (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Švýcaři, Italové či Francouzi je dobře znají, říkají jim marroni nebo marrons a v kuchyni je bohatě využívají, zejména během podzimu a zimy. Také u...

Seriál 22. listopadu 2017 6:24

PUNČOCHÁŘ: Co s dýní? Není jen na polévku, skvělá je i do koláčů

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podzim a dýně k sobě patří už nějaký ten pátek. Dýňovou polévku má na svém podzimním menu snad každá restaurace nebo bistro. V posledních letech se...

Seriál 15. listopadu 2017 6:04

KUNC: Konec kuchařů v Čechách aneb Na učňáku lásku k vaření nezískáte

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni věříme, že se to nestane, ale pojďme se raději ujistit, aby se to nestalo. Proč se ztrácí zájem o kuchařské řemeslo?

Seriál 8. listopadu 2017 5:16

ŠÁDA: Lanýže jsou králové kuchyně i účinné afrodiziakum

Lanýže jsou králové kuchyně i účinné afrodiziakum | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Patří k nejdražším potravinám na světě a jejich silné aroma a chuť jsou natolik unikátní, že se nepodobají ničemu jinému. Ochutnejte lanýže, krále a...

1. listopadu 2017 6:31

TRČKA: Číšníci pod drobnohledem. Co všechno si hosté pamatují?

Číšník | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem potkal jednoho z našich stálých hostů. Opravdu dlouholetý a loajální host, kterého si pamatuji už z doby, kdy jsem ještě pracoval v...

11. října 2017 6:10

ŠÁDA: Zvěřina nebyla a nikdy nebude obyčejné maso

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zvěřina má nejčistší a nejzdravější maso v biokvalitě a při jejím zpracování panují přísná zdravotní opatření. To vše činí ze zvěřiny prvotřídní maso...

4. října 2017 6:42

KUNC: Zážitkové restaurace nejsou pro každého, lidí ale přibývá

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurací je jako máku, a je poměrně složité se v nich orientovat. Dříve to bylo mnohem jednoduší. Věděli jste, že v každé restauraci určitě budou...

27. září 2017 6:10

TRČKA: Nejotravnější část pobytu v restauraci? Čekání na účet

Placení (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Určitě to znáte. Poobědváte, usrknete poslední doušek kávy a letmým pohledem na hodinky zjišťujete, že nastal čas odejít. Po chvilce žádáte obsluhu o...

Seriál 6. září 2017 5:05

KONHEFR: Hamburgerové šílenství. Když v Chorvatsku neseženete rybu, pouze burger

Burger (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hamburger (nebo pouze burger) je sendvič skládající se z grilované placky mletého masa, nejčastěji hovězího, vloženého mezi napůl horizontálně...

3. září 2017 6:00 PAŘÍŽ

Svět objevuje veganské sýry. Přichází jim na chuť i ‚sýrový národ‘

Tyhle sýry vypadají krásně, jenže v Čechách a na Moravě preferujeme taveňák, eventuálně starý dobrý smažák.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sýrové obchody, kterým se francouzsky říká fromagerie, lemují ulice prakticky všech francouzských měst. Jejich odborně vyrobené - a někdy také...

Seriál 9. srpna 2017 6:15

TRČKA: Presíčko či kapučínko. Když číšníci používají zdrobněliny, je to katastrofa

Číšník | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před časem jsme se s manželkou přestěhovali. Se slzou v oku jsme opustili rušný, tepající Karlín, novodobý ráj gastronomie, kde přibývají restaurace,...

26. července 2017 6:17

PUNČOCHÁŘ: Hubneme do plavek, abychom si mohli na koupališti pochutnat na smažáku?

Bikiny - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl na koupališti a celkem s hrůzou jsem sledoval, čím se v poledne lidé krmí. A co hůř, co dávají k obědu svým dětem. Největším hitem...

19. července 2017 6:11

KONHEFR: Hygiena na trzích? Někdy to je přes čáru

Farmářský trh (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno jsem byl ve svém oblíbeném Českém Krumlově, kde probíhaly slavnosti a k té příležitosti trhy. A to mne vedlo k zamyšlení nad tématem hygieny...

Seriál 21. června 2017 6:57

SOMELIÉR: Může být víno z krabice kvalitní?

Tomáš Brůha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemusíte se bát, tahle glosa určitě nebude o vínech v tetrapacku, tedy takzvaných „krabičácích“. Chtěl bych se spíše pozastavit nad jiným balením,...

14. června 2017 6:07

KONHEFR: Koprová omáčka, šunkofleky i čočka. Retro je zpět v regálech i na menu restaurací

Koprovka? Jedině s loupanou plecí, radí Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když se rozhlédnu po našem i jiných obchodech, po nabídce v naší cukrářské vitríně, ale i po nabídce poledních menu, uvědomuji si, jak moc se vrací...

7. června 2017 6:56

TRČKA: Zaplatili jste za něco, s čím nejste spokojení? Řekněte to nahlas

V restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Brzy to bude rok. Rok v nové pozici, nová výzva, zúročení zkušeností... Rok „střelby“ do vlastních řad. A také můj rok s pořadovým číslem 20...Jaká...

31. května 2017 6:04

PUNČOCHÁŘ: Fenykl je fantastický a zdravý. Jak ho připravit?

Fenykl (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ať už půjdete nakupovat do supermarketu nebo na farmářský trh, v poslední době se hodně objevuje zelenina a koření v jednom. Fenykl. Už se vám jistě...



Najdete na Lidovky.cz