Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Místo: krajně nezvyklé. Menu: utajené. Přesto čekejte gastronomický zážitek

Jídlo

  7:00
PRAHA - V poledne vám přijde textová zpráva z neznámého čísla, že máte večer dorazit ke staré městské továrně. Ne, to není žádná vyděračská akce, ale pozvánka na večeři. V Praze vznikla první pop-up restaurace, která se z ničeho nic objeví na neznámém místě. Organizátoři si sami vybírají hosty a jídla z přísně tajného menu jim servírují na netradičních místech.

I tak může vypadat večeře v trafostanici. foto: Petr Hricko/Forbidden Taste

Lidovky.cz: Jaké místo jste vybrali pro první pop-up večeři? A šlo o náhodu, nebo jste o tohle konkrétní místo usilovali?
Poprvé se Forbidden Taste po-up odehrál v prostorách bývalé trafostanice. Hledali jsme industriální prostor, což v Praze není až tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Přiznáváme, že jsme tentokrát byli trochu konzervativní a další pop-upy budou s největší pravděpodobností o něco 'ulítlejší'. Nápady přicházejí ze všech stran a výzvám se nebráníme.

Lidovky.cz: A jak jste v trafostanici zajistili fungování kuchyně a odpovídající hygienické podmínky?
Prioritou pro nás je, abychom i v netradičních prostorách podávali jídlo na maximální možné úrovni. Po produkční stránce nám pomohl Chefparade foodtruck, ve kterém jsme měli zázemí, takže jídlo mohlo být připravované na místě čerstvé. Občas jsme přehnaní puntičkáři, ale na takových věcech si dáváme vážně záležet. Ale vždy bude samozřejmě také záležet na lokalitě.

Romantika ve staré trafostanici? I to v pop-up restauraci očividně jde.

Lidovky.cz: Jde vám výběrem místa jen zajímavé zpestření večeře, nebo se snažíte upozornit i na špatný stav cenných objektů?
Chceme přinášet gastronomické zážitky na místa, kde není běžné večeřet. A zároveň spojovat zajímavé lidi. Je ale možné, že v budoucnosti přibude i dobročinný rozměr. Sami nevíme, kam nás Forbidden Taste zavede.

Lidovky.cz: Jací jsou vaši hosté? Jaký člověk vyhledává večeře v pop-up restauracích?
Zajímavé lidé jsou jedním z třech důležitých součástí Forbidden Taste konceptu. Je to nečekaná lokalita plus tajné degustační menu plus lidé. Od úplného začátku jsme předpokládali, že spojení dobrého jídla a nečekaných zážitků přitáhne zajímavé lidi. A to se nám potvrdilo. Naši první Forbidden Tasteři byli lidé různých sfér. Nejen foodies, ale i kreativci, lidé z různých zajmových projektů, mladí byznysmani a podobně.

Lidovky.cz: Hosty si sami vybíráte. Podle jakých kritérií?
Rozhodli jsme se, že registrace nemusí nutně znamenat automatické pozvání na Forbidden Taste pop-up. Chceme spojovat zajímavé lidi a hosté by nám při registraci měli dát vědět, proč bychom měli pozvat právě je a koho by vzali s sebou. Měl by to být někdo, s kým netráví až tolik času, kolik by chtěl a kdo by podobný zážitek ocenil.

Co bude k večeři? To je pro návštěvníky pop-up restaurace do poslední chvíle tajemstvím.

Lidovky.cz: Takže ale některé musíte nutně odmítnout?
Tentokrát jsme naštěstí museli odmítnout jen malé množství lidí, protože jsme před prvním pop-upem neměli žádnou kampaň. Počet pozvaných lidí i systém registrace se ale s dalšími pop-upy může a bude měnit. Podle kapacity a tematiky.

Lidovky.cz: Kdo vařil na první večeři ve vaší pop-up restauraci? Už jste oslovili další kuchaře? Jaké jste měli odezvy?

Kdo jsou Ivon a Tino?

Forbidden Taste pop-up restauraci založili dva mladí nadšenci, Ivon a Tino. Ivona Darulová je marketérka a travel bloggerka a Tino je podnikatel a spolumajitel oděvní značky. Oba cestují a mají rádi dobré jídlo, proto se po roce a půl žití v Praze rozhodli, že zkusí oživit místní gastronomickou scénu a založí vlastní pop-up restauraci.

Degustační menu tentokrát připravil Petr Heneš, který je šéfkuchařem v jedné pražské kubánské restauraci. Petr je výborný kuchař, ale i kamarád. S největší pravděpodobností bude sestavovat i další menu. I jiní kuchaři, s kterými jsme se doteď bavili, byli z konceptu nadšení. Je to platforma, která jim dává větší volnost při experimentování než ostatním restauracím, což je zajímavé pro každého kreativního kuchaře. My sami rádi experimentujeme, co se jídla týká. A to se v budoucnosti určitě odrazí na výběru pozvaných kuchařů a v jejich menu.

Lidovky.cz: Navštívili jste vy sami nějaké pop-up restaurace v zahraničí? Existuje něco, co se vám na nich líbilo a rádi byste to do budoucna realizovali i u nás?
Tino navštívil nějaké v zahraničí. Spolu jsme absolvovali jen takové, které se odehrávali u někoho doma, což je dost běžné. My jsme ale chtěli propojit domácí atmosféru s něčím, co se odehrává v nečekaném prostředí. Ten 'homemade' aspekt je důležitý. I teď jsme podávali domácí chléb, tyčinky, dezert od hostitelky či digestiv od hostitele. 

První večeře pop-up restaurace Forbidden Taste.

Lidovky.cz: Další místa večeří nemůžete dopředu prozradit, kam byste ale jednou hosty nejraději dostali? Máte nějakou takovou představu?
Nápadů je hodně a každým dalším pop-upem se budeme snažit posunout level o něco výš a naše hosty co nejvíc překvapit. V Praze je množství vzácných míst, kde je něco podobného na první pohled nereálné, ale ne nemožné. I na navenek obyčejné místo může přinést neobyčejné zážitky.

Lidovky.cz: Co přináší podle vás pop-up restaurace návštěvníkům nového? Proč ji vyměnit za klasickou restauraci?
Máme rádi dobré jídlo v dobrých restauracích. Zároveň máme pocit, že restaurace jsou ale trochu nuda. Prostředí se nemění, s ostatními hosty člověk málokdy komunikuje, takže je to většinou jen o jídle. My nejsme limitovaní absolutně ničím.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!