Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kadeřávek, jablka a pohanka. Podzimní super zdravý salát s oříškovou chutí

Jídlo

  7:00
Kadeřávek je zimní zeleninou číslo jedna a jeho sezóna právě začíná. Extrémně zdravý, extrémně dobrý, málokdo kdo by hledal v této skromně vypadající zelenině taková bohatství. Obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko a 17 x více vitamínu C než mrkev. Zkombinujte ho s jablky a doplňte oříškovou chutí pohanky a lískovými ořechy a máte supersalát.

Brokolici zvolte stonkovou, má jemnou chuť. foto: tastejourney.cz

Kapusta kadeřávek je spíše divokou podobou kapusty než jeho domestikovanou verzí. Netvoří hlávku, ale jeho listy jsou usazeny jako větve stromku, proto se některý nazývá palmový. Existuje mnoho druhů kadeřávku a jsou součástí mnoha cizích kuchyní, například ta italská a skandinávská si v něm libuje, ale najdete ho třeba i v thajské kuchyni. Ve světě se používá často jeho anglický název “ kale” a tak až tento používaný název uvidíte v nabídce tuzemské či zahraniční restaurace, neváhejte ho ochutnat.

Super zdravá potravina

Je extrémně zdravý, běžně je zařazen mezi tzv. superpotraviny. Významně snižuje cholesterol, jen jeho účinek může být rozdílný, zda ho požíváte syrový nebo jen dušený v páře, kde zaručené dojde k uvolnění působících látek.

Pohanku pečte na sucho jen 10 minut.
Kadeřávek a jablka je souzněním chuti.

Snižuje riziko rakoviny močového měchýře, prsu, střev, vaječníků a prostaty. Účinnou látkou jsou zde tzv. isothiocyanaty, které také působí komplexně na detoxikační systém v těle. V kadeřávku bylo také nalezeno celkem 45 různých flavonidů, z nichž kaemferol a quercetin, chránící tělo před záněty a působí antioxidačně, mají nejvyšší zastoupení v této skromně vypadající zelenině. Obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko a 17 x více vitamínu C než mrkev. Takže pokud chcete, aby účinek na vaše tělo byl zásadní, doporučuje se 2-3 krát týdně půl nebo jeden šálek rozmixovaného kadeřávku.

Kapusta kadeřávek překvapuje zdravotními benefity.

Jak připravit kadeřávek? Na páře ale i syrový!

Jako každou listovou zeleninu, zvláště přílohovou, která je nejčastějším způsobem použití kadeřávku, se doporučuje spíše jen dusit v páře po dobu 5 minut. Nicméně kadeřávek lze konzumovat syrový, je velmi chutný právě na syrovo v salátu, kde se spíše jen vmasíruje sůl nebo citrónová šťáva, aby změnil barvu a narušila se jeho struktura. Na syrovém kadeřávku si proto lze pochutnat, ale jen tehdy, když se jedná o mladé a čerstvé listy, v případě, že máte kadeřávek tužší, je lépe ho povařit. Stonky jsou tužší, takže se spíše nekonzumují.

Jakýkoliv kadeřávek lze velmi dobře použít pro zdravé smoothie, kde svoji neutrální chutí „podrží” ostatní ingredience a touto formou je ideální ke konzumaci. Smoothie z kiwi, kadeřávku a jablka je výbornou pochoutkou. A nenechte se odradit temně zelenou barvou nápoje.

Překvapivě dobrá chuť a Cavolo Nero exkluzivní lahůdka

Kadeřávek se stal součástí tzv. zimních zelených salátů a je k dostání celoročně. Jeho sezóna však začíná právě teď a bude tak až do konce března. Zaslouží se o to i odolnost kadeřávku proti mrazům, či dokonce právě lehké mrazíky mohou ještě chuť kadeřávku prohloubit a zjemnit, takže labužníci a vyznavači všeho z kadeřávku o tom vědí své.

O autorce

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Exkluzivní odrůdou je tzv. palmový nebo také dinosauří kadeřávek, jménem Cavolo Nero. Pochází z Toskánska, ale dnes ho pěstují všude jinde a například v Británii je velmi rozšířen. Je naprosto lahodný, má krásné listy pokryté bublinami jako je kůže prastarých ještěrů a proto také jeho název brontosauří kadeřávek. Název Nero je odvozen od legendy, že císař Nero jej doporučoval svým vojákům, údajně podporoval chrabrost, tedy hlavně poskytoval organismu totální vzpruhu. Je tmavší, ale o to lahodnější, zvláště syrový.

Až ho uvidíte, kupujte! 

Cavolo nero nebo-li dinosauři kadeřávek je králem mezi odrůdami.

Čerstvý, osvěžující a zdravý salát

Kadeřávek je skvělý do salátu. Abychom si zamilovali jeho chuť, potřebujeme k němu nějaký protiklad osvěžujících chutí. Jablko a grapefruit jsou ideální a pak už jen zbývá oříšková chuť, o tu se zaslouží pohanka se svoji jemně oříškovou příchutí, zvláště když jí opečete na sucho. Brokolici berte jako ideální dochucení a vylepšení tak už jedinečně zdravého salátu. K podzimu se hodí skvěle, kadeřávek začíná svoji sezónu a s jablky nevíme kam s nimi.

Salát z kadeřávku, jablka, grepu a pohanky

  • 1 střední mísa kadeřávku
  • 1 větší jablko
  • 1/2 červeného grapefruitu
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • 100 g pohanky
  • balíček stonkové brokolice
  • hrst opražených oloupaných lískových ořechů
  • řepkový olej a vinný ocet na dresing
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř  

Kadeřávek a jablka je souzněním chuti.

Kadeřávek omyjte a lehce osušte. Nejdříve odstraňte z kadeřávku tvrdé stonky a nakrájejte listy na menší kousky. V míse smíchejte citrónovou šťávu a kadeřávek a vmasírujte šťávu do listů tak dlouho, dokud více neztmavne. Předehřejte troubu na 190 °C a na vyložený plech papírem rozprostřete pohanku a dejte na 10 minut zapéct. Jablko neloupejte, jen odstraňte jadřinec a nakrájejte na kousky. Grapefruit oloupejte a nakrájejte na kousky. Lískové ořechy nasucho opražte a mnutím odstraňte slupku a poté nahrubo nakrájejte. Brokolici povařte v páře nebo horké vodě jen 3-4 minuty a prudce zchlaďte ve studené vodě, aby neztratila barvu. Dresing připravte vyšleháním 2 lžic oleje, lžičky soli, cukru a 2 lžic vinného nebo ovocného octa. Doplňte čerstvě namletým pepřem. Vše smíchejte s kadeřávkem a polijte dresingem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!