Veliká specialita města Hue, která si mě jednoduše získala a vy by jste ji měli také ochutnat. Recept jsem získala od místní babičky (právě jsem totiž na cestách po Vietnamu) a dalo mi to opravdu zabrat. Lehké rýžové placičky vařené v páře doplněné lahodnými krevetami a křupavými vepřovými škvarky. Vietnamská klasika, na kterou u nás v žádné restauraci nenarazíte. Nezbývá nic jiného, než ji vyzkoušet doma.
Ingredience:
- 100g rýžové mouky
- 15g tapiokového škrobu (Sapa)
- ¼ lžičky soli
- 250ml vlažné vody
- 1 lžíce nasekané šalotky
- 1 lžíce nasekaného česneku
- ½ lžičky pepře
- 400g krevet
- 4 lžíce oleje
- 100g vepřových škvarků nasekaných najemno
Omáčka:
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce rybí omáčky
- nasekaná chilli paprička dle chuti
Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, tapiokový škrob a sůl. Do středu nalijte polovinu množství vody a pomocí rukou hněťte, dokud se těsto nespojí, poté přidejte druhou polovinu vody a pomocí hůlek či vidličky vypracujte v hladké těstíčko. Poté přidejte dvě lžíce oleje a nechte odpočívat 15 minut.
V hrnci dejte vařit vodu s malým množstvím soli a povařte krevety po dobu pěti minut. Vyjměte, oloupejte a schovejte vývar (budete ho potřebovat na omáčku).
Omáčku vytvoříte smícháním všech ingrediencí (cukr, ocet, rybí omáčka a vývar z krevet) a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte vychladit.
K tepelné úpravě rýžových placiček budete potřebovat malé keramické mističky, které jsou běžně k dostání k servírování omáček. A taky pařák (k dostání v Sapě v každém obchodě za cca 300 korun) či rýžovar, na který položíte děrovanou nádobu na napařování. Do každé z mističek vlijte dvě třetiny připraveného těstíčka a pod pokličkou vaříme na páře 5-10 minut dle velikosti mističek, dokud není těsto lesklé a pevné. Opakujte proces, dokud vám těsto nedojde. Nebojte se že již uvařené ztratí teplotu, jí se stejně studené.
Mezitím co postupně vaříte rýžové placičky, rozpalte si pánev, vložte šalotku, česnek a krevety (nasekané na jemno) a opékejte zhruba 5 minut na vyšším plameni. Přidejte pepř, vypněte plamen a pokračujte v míchání další tři minuty.
Na závěr do každé mističky s vychladlým uvařeným rýžovým těstíčkem vložte směs z krevet, posypte drcenými vepřovými škvarky, na vrch si dopřejte koriandr a pak jen lžičkou nabírejte a máčejte v omáčce.