20. prosince 2016 6:02 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kapr podle šéfkuchaře. Zkuste ho letos s chlebovou nádivkou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Vánoční klasika - kapr (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční klasika - kapr (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Jak budete připravovat kapra letos? Jako každý rok, nebo chcete vyzkoušet něco neotřelého. Zkuste chlebovou nádivku. „Je to osvědčený recept, který připravuji každý rok pro stálé hosty,“ říká šéfkuchař Restaurantu Hradčany Petr Patočka.

Kapr nadívaný chlebovou nádivkou

  • 2kg kapra
  • 0,2 kg mrkve
  • 0,2 kg petržele
  • 0,2 kg pórku
  • 0,2 kg celeru
  • 1 sklenička mléka
  • 200 gramů staršího chlebu
  • 50 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce másla
  • 2 vajíčka
  • 100 g šalotky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 100 g anglické slaniny
  • kudrnka

Rybu vykuchejte, očistěte od šupin, žáber a umyjte. Vyřízneme opatrně páteř a zbavíme břišních kostí, hlavu a ocasní ploutev necháme. Rybu nasolíme a dáme do lednice cca na 2 hodiny odležet.

Mezitím si připravíme nádivku. Chleba nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme, na másle zpěníme šalotku a plátky česneku, přidáme chléb, sekanou petrželku, hrášek, mléko rozmíchané se žloutky a smícháme s chlebovou směsí, vyšleháme bílky do sněhu a lehce vmícháme do nádivky. Podle chuti dosolíme a opepříme.

Rozložíme plátky slaniny na ně dáme váleček z nádivky a zarolujeme, vložíme do kapra, kterého z vrchu trochu dosolíme a opatrně zabalíme s nádivkou do alobalu potřeného olejem, vložíme do pekáčku a přidáme na kolečka krájenou zeleninu, koření, lehce podlijeme vodou a pečeme cca 50 min. na 180 stupňů. Pak kapra vyndáme a opatrně odstraníme alobal a vložíme zpět a dopečeme cca 15 min se zeleninou, lehce přeléváme. Kapra servírujeme v celku. Můžeme servírovat s vařeným bramborem, ale i s bramborovým salátem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse