Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Objevování nových chutí aneb Když vám ve Veroně naservírují koně

Když vám číšník servíruje pokrm se slovy, že jste hrdina a vybral jste si dobře, zbystříte. Vlastně už dost hrdinským činem bylo prodrat se davem čekajících lidí na hlavní náměstí italské Verony a navíc okusit něco neobvyklého.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CS

C. Sangrail

3. 9. 2018 22:27

Dvorek s "Juliiným" balkonem je samozřejmě past na turisty (naštěstí bezplatná), ale když se k němu otočíte zády, máte před sebou uličku, v níž asi po 30 metrech narazíte na skvělou cukrárnu Flego. Doporučuji. Když místo toho půjdete hlavní ulicí doleva (Via Cappello), dojdete k chrámu San Fermo, který má horní a dolní část (v podstatě jde o dva chrámy na sobě), a v té horní najdete fresku Zvěstování od samotného Pisanella. Většinou tam nezabloudí žádný turista. Další Pisanellova freska (Sv. Jiří a princezna) je v chrámu sv. Anastázie na sever od hlavního náměstí. To je jen pár tipů pro návštěvu Verony, kde je toho opravdu mnohem víc než jen "balkon" a aréna.

0 0
možnosti
CS

C. Sangrail

3. 9. 2018 22:33

Co ještě? Hlavní pamětihodnosti jsou samozřejmě v průvodcích, ale ze zkušenosti bych vyzvedl: Giardino Giusti (renesanční zahrada); minimálně půl hodiny, ale radši víc na prohlídku dómu (jde o komplex románské katedrály a několika menších kostelů - je škoda omezit se jen na samotný dóm, v jehož první kapli po levé straně mimochodem visí Tizianovo Nanebevzetí); brzy ráno navštívit arénu, než se dostaví turisté, a vylézt až nahoru, odkud je krásný výhled na okolní krajinu, zvlášť na tu část, která je "po slunci"; zajít do Lapidaria Maffeiana, které má atmosféru klasického muzea 19. století a zajímavou architekturu a nechodí tam turisté.

0 0
možnosti
CS

C. Sangrail

3. 9. 2018 22:22

Koňské speciality jsou typické právě pro Veronu. Mě osobně fascinuje, jak se v Itálii kultura jídla mění město od města, často v intervalech pouhých desítek kilometrů. Půl hodiny jízdy na východ od Verony je Vicenza; největší specialita je sušená treska (baccalá, pravopis se různí), kterou Benátčané po staletí dováželi jako drahé exotikum ze Skandinávie. Dusí se několik hodin v mléce a olivovém oleji podle receptu, který střeží Bratrstvo sušené tresky (Confraternita del Bacalá). V Benátkách se z bacalá dělá úžasná pomazánka na chlebíčky, které se prodávají ve vinárnách (baccala' mantecato).

0 0
možnosti
VHK

V. Kotas

26. 8. 2018 6:29

Jsem ročník 1951 a koniny jsem za dětských let vlastně nevědomky spořádal víc než dost, většinou jako guláš, nebo kabanos. Nakrmit 5 chlapů v chalupě, není žádná sranda a koňské maso bylo na nuceném výseku laciné v dostatečném množství, navíc jenom libové. V Praze byla hospoda( od Letné směrem dolů k Parkhotelu a tou druhou ulicí ), ještě v r. 1989. Je fakt, že se muselo umět správně dochucovat, ale to si vyžaduje každý pokrm, aby byl vynikající. Hlad je vynikající " kuchař ".

0 0
možnosti
PS

25. 8. 2018 21:01

V USA je kon dost, ale o koninu nezavadite ani za nic. Toby snad udelalo revoluci.

0 0
možnosti
PH

P. Holecek

25. 8. 2018 6:47

Trochu nechutná záležitost, ale skvělá příležitost pro trolly

0 0
možnosti