Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Králičí roláda, pyré z červeného zelí, omáčka z řepy podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:06
„Rád vařím z čerstvých surovin. Z oblíbených ingrediencí bych jmenoval mučenku, koriandr a rajčata,“ říká šéfkuchař Jan Horký, který se podělil o recept na králičí roládu s červeným zelím.

Králičí roláda, pyré z červeného zelí, omáčka z řepy foto: Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů

Králičí roláda, pyré z červeného zelí, omáčka z řepy

Suroviny na 4 porce

  • 600 g králičího hřbetu
  • 100 g vepřové sušené šunky
  • 10 g tymiánu
  • 200 g brambor
  • 500 g červeného zelí
  • 20 ml octa
  • sůl
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g červené řepy
  • 200 ml telecího vývaru
  • 3 g solamylu
  • 50 g brokolice
  • 30 ml olivového oleje
  • 100 ml smetany
  • 400 ml červeného vína

Králičí hřbet očistíme a zabalíme do šunky s tymiánem. Dáme do vakuovacího pytlíku a vložíme do vodní lázně při 72°C na 40 minut. Po vyjmutí krájíme na porce. Brambory opečeme na oleji. Zalijeme smetanou a rozvaříme. Pak vyšleháme na hladké pyré.

Plátky červeného zelí nasolíme a zavakuujeme. Necháme cca 2 hodiny fermentovat. Pak jej fermentované podáváme. Zbytek zelí nasekáme na jemno. Uděláme karamel a přidáme zelí. Zalijeme vínem a přidáme ocet. Vaříme do měkka a rozmixujeme na hladké pyré.

Syrovou červenou řepu rozmixujeme s cukrem, solí a octem. Procedíme a vymačkáme šťávu. Svaříme s telecím vývarem a zahustíme solamylem.

Do teplého oleje nasekáme brokolici a osolíme. Podáváme ke králičí roládě. Vše dozdobíme jedlými květy.

Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů.

Autor: