11. dubna 2017 6:42 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Krok za krokem: Jak na velikonoční mazanec?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Velikonoční mazanec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Velikonoční mazanec | foto: Martina Mazalová

Těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno a na žádném stole by sladký bochánek neměl chybět. Každá rodina má svůj recept, zkuste ale tentokrát experimentovat.

Velikonoční mazanec

  • 450 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • anýz
  • 2,5 dkg kvasnic
  • 1 žloutek, 1 celé vejce
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 65 g másla
  • rozinky (mohou být namočené v rumu)

Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě). Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky).

ělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky).
Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce a igelitovém sáčku.

Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek. Ten pak přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle.

Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů. Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše. Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu. Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce a igelitovém sáčku.

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz