Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

10 tipů z Cannes, které možná zahýbou (filmovým) světem

Kultura

  12:00
Godard ve 3D, skandál s životopisem Grace Kelly, dokument z ukrajinského Majdanu i debut hollywoodského krasavce Goslinga. Začíná festival v Cannes, který přináší výběr toho nejzajímavějšího ze současné filmové tvorby.

Adeiu Au langage, r. Jean-Luc Godard foto: Festival de Cannes

Grace of Monaco
Zahajovací film, životopisný snímek o slavné hollywoodské herečce 50. let, múze Alfreda Hitchcocka a pozdější tragicky zesnulé monacké kněžně, vzbuzuje rozruch už dlouho před svou premiérou. Film totiž odsoudili potomci kněžny Grace, kteří prohlásili, že jde o frašku, která nemá s realitou jejich života nic společného, a hodlají bojkotovat i slavnostní premiéru. Snímek v hlavní roli s Nicole Kidman natočil režisér Olivier Dahan, jeho česká premiéra se chystá na 12. června.

Z filmu Grace of Monaco

Adeiu Au langage
S velkým napětím je očekáván poslední snímek gurua světové kinematografie Jeana-Luka Godarda Sbohem, jazyku. Snímek ve 3D byl natočený ve švýcarské produkci a točí se mimo jiné kolem vdané ženy, svobodného muže a psa...

Adeiu Au langage, r. Jean-Luc Godard

Lost river
Režijní debut známého amerického herce Ryana Goslinga (Okamžik zlomu, Drive, Bláznivá, ztracená láska) byl zařazen sice ne do hlavní soutěže, ale do stále prestižní soutěžní sekce Un Certain Regard, což je samo o sobě úspěch. Temné drama s fantazijními prvky má slibné obsazení - Matt Smith, Saoirse Ronan, Christina Hendricks nebo Eva Mendes.

Ryan Gosling tentokrát za kamerou

Maps to the Stars
Satira na Hollywood s Julianne Moore v hlavní roli odkvétající hvězdy je dílem Davida Cronenberga, který v posledních letech zaujal filmy jako Cosmopolis, Nebezpečná metoda nebo Východní přísliby. V jízlivém podobenství z prostředí herců, producentů a filmového průmyslu dále hraje Mia Wasikowska jako asistentka hvězdy, John Cusack nebo Robert Pattinson, který si zahrál právě v posledním Cronenbergově opusu Cosmopolis.

Mia Wasikowska a Julianne Moore ve filmu Maps of the Stars

Jimmy's Hall
Do hlavní soutěže byl vybrán také zatím poslední film neúnavného portrétisty lidí ze slabších sociálních vrstev Ken Loach. Režisér už má na kontě jednu Zlatou palmu za film Zvedá se vítr a řadu dalších nominací a vedlejších cen z Cannes. Své drama tentokrát zasadil do Irska 20. let do prostředí farmářů, kteří musí čelit představitelům církve na jedné straně a stoupencům komunistických myšlenek na straně druhé.

Jimmy´s Hall, r. Ken Loach

Welcome to New York
Drama Abela Ferrary se zaobírá nedávným reálným případem francouzského politického skandálu, kdy byl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn obviněn pokojskou z newyorského hotelu, že ji násilím přinutil k sexu. V hlavní roli filmu, který bude v Cannes uveden mimo soutěž, se objeví legenda francouzské kinematografie Gerard Depardieu.

Gerard Depardieu jako Dominique Strauss-Kahn ve filmu Welcome to New York

Two days, One Night
Bratři Dardenneové mají na kontě řadu významných filmových cen včetně těch z Cannes. Jejich realistické, ovšem vizuálně vytříbené snímky strhávají svou autenticitou a silou výpovědi. Dardennové jsou držitelé už dvou Zlatách palem (za filmy Rosetta a Syn), nyní po filmech jako Kluk na kole nebo Mlčení Lorny (oba také nominované na Zlatou palmu) přicházejí s dalším sociálním dramatem Dva dny, jedna noc, ve kterém obsadili do hlavní role jednu z nejoblíbenějších současných francouzských hereček Marion Cotillard (proslavila se rolí Edith Piaf ve stejnojmenném snímku).

Two days, One Night, r. bratři Dardenneové

Maidan
V Bělorusku narozený a od roku 2001 v Německu žijící režisér Sergej Loznica přijíždí do Cannes se snímkem s výmluvným názvem Majdan. Dokument o ukrajinských událostech bude jeho třetí účastí na festivalu – soutěžil už s filmem Otevřené oči v roce 2010 a v roce 2012 s filmem V mlze.

Dokument z Majdanu natočil Sergej Loznica

Leviathan
Pozoruhodný ruský režisér Andrej Zvjagincev, který upoutal svými filmy Jelena, Vyhoštění a Návrat, je považován za svého druhu podobně výzamnou postavu jakou byl Andrej Tarkovský. V hlavní soutěži tentokrát předtaví jobovskou variaci Leviatan.

Blue Room
V sekci Un Certain Regard uvede svůj film jeden z nejlepších francouzských herců současnosti Mathieu Amalric. Adaptace románu Georga Simenona je jeho čtvrtým celovečerním filmem. Jako herec naposledy zazářil ve filmu Romana Polanského Venuše v kožichu, u nás uvedeném na festivalu Febiofest.

Blue Room, r. Mathieu Amalric

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!