Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

2012: nová kniha cestovatele Stingla. Co předpověděli Mayové?

Kultura

  22:00
PRAHA - Populární cestovatel a etnograf Miloslav Stingl v Praze představil zatím svou poslední knihu nazvanou 2012 s podtitulem Mayové, jejich civilizace a zánik světa. Vypráví v ní o fenomenální indiánské kultuře Ameriky a zamýšlí se nad tím, co vlastně čeká lidstvo a celý svět 21. prosince 2012 v souvislosti s předpovědí Mayů.

Cestovatel Stingl představil novou knihu o mayské civilizaci foto: ČTK

Odpověď však čtenáři v knize nenaleznou - závěr si prý musí udělat každý sám. "Nemusí dojít ke katastrofě, možná jen k mravní a duchovní obrodě světa," vysvětlil. I proto by si podle něj každý měl "uklidit" sám v sobě a stát se lepším - má na to 575 dní.

Kniha z nakladatelství Jota vychází prakticky v předvečer Stinglových 80. narozenin, které oslaví v polovině prosince. Jubilující spisovatel proto na křtu v předstihu rozkrojil dort ve tvaru rozevřené knihy a ozdobený indiánskou čelenkou.

Cestovatel Stingl představil novou knihu o mayské civilizaci

Není to tak dlouho, co Stingl své bohaté cestovatelské zkušenosti a znalosti zúročil v knize nazvané Sex v pěti dílech světa. Poutavě v ní popisuje milostné a sexuální praktiky na pěti kontinentech a zabývá se svatebními či zásnubními rituály některých indiánských kmenů a afrických národů, nad nimiž člověk žasne.

"Tyto informace ale mám z druhé ruky," upozornil cestovatel, který v 50. letech navštívil kavkazské republiky SSSR, od 60. let opakovaně pobýval v Americe, Austrálii a Oceánii a absolvoval 14 cest kolem světa. Navštívil 151 zemí a v zahraničí strávil celkem devatenáct let. Jeden indiánský kmen ho dokonce zvolil svým náčelníkem a dal mu jméno Okima neboli "ten, který vede" - proto ta čelenka na narozeninovém dortu.

Cestovatel Stingl představil novou knihu o mayské civilizaci

Kmotrem knihy o Mayích byl Stinglův mladší kolega - cestovatel Jiří Kolbaba, který se na křest vrátil z Japonska; předtím byl už popáté v Mexiku, kde právě mayské památky navštívil. "Je mi velkým vzorem. To, co já dělám, je jen zlomkem toho, co dělá on," řekl o Stinglovi.

Miloslav Stingl napsal 41 knih, které vyšly ve třiceti jazycích ve 239 vydáních celkovým nákladem 17 milionů výtisků. Na svých cestách pořídil stovky hodin obrazových záznamů, které se staly i základem pro televizní seriály.

"Je to pro nás pocta vydávat jeho knihy, i proto chystáme už další," poznamenal majitel nakladatelství Marcel Nekvinda. Upozornil, že Stinglovou knihou o Mayích vstoupilo nakladatelství da dalšího milénia; je totiž 1001. titulem v pořadí.

Autoři: ,