Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

4+4 dny v pohybu zahájí "problematickou" výstavou a rebelujícím Řeckem

Kultura

  14:00
PRAHA - Festival propojující divadlo, tanec i výtvarnou scénu dnes večer slavnostně zahájí vernisáž výstavy Problem is Here v ražském Paláci u Stýblů. Divadelní program začne v sobotu představením Greek Tragedy vycházejícím z mládežnických protestů v současném Řecku.

Festival 4+4 dny v pohybu oživí pražský Palác U Stýblů. foto: 4+4 dny v pohybu

Vernisáž rozsáhlé výstavy nazvané Problem is Here v Paláci U Stýblů (budova bývalé Alfy) odstartuje 18. ročník mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu. Jedno patro jinak prázdné budovy zabydlí v rámci projektu Místa činu pod kurátorskou taktovkou Krištofa Kintery a Denisy Václavové svými instalacemi, objekty, malbami či videi čtyřicet současných renomovaných umělců. Výstava má podle kurátorů lakonické upozornit na to, že nejdůležitější problémy jsou právě ty, které ovlivňují svět přímo kolem nás a které jsme schopni řešit. Umělecká díla na této výstavě se snaží poukázat na nejrůznější komplikace, zádrhely a nesnáze artikulované jazykem současného umění.

Součástí zahajovacího večera bude Opening party s hudební produkcí, o kterou se postará DJ Ondřej Štindl.

Smrt na demonstraci jako základ divadelního příběhu

Divadelní část festivalu zahájí v sobotu 12. října v Divadle Archa hostování slavného italského souboru Motus. Představení Alexis, Greek Tragedy divadelně-multimediální formou zpracovává rebelii mládeže v současném Řecku, kdy policista zastřelil během demonstrace mladíka Alexe. Soubor Motus získal po celém světě řadu prestižních ocenění a Asociace divadelních kritiku státu Quebec ocenila tuto inscenaci jako nejlepší zahraniční představení za sezónu 2011/12.

Italský soubor Motus.

Festival 4+4 dny v pohybu nabídne řadu dalších zahraničních i domácích projektů - například současný indický tanec kombinovaný s multimédii (Attakkalari Centre for Movement Arts), premiéru inscenace divadla VOSTO5 o dobronínském masakru s živou hudbou Jana Kaliny (Sto zvířat) v hospodě na Baráčnické rychtě, nové projekty předních tanečních souborů 420PEOPLE a VerTeDance, multimediální divadelně-taneční reflexi arabského a západního světa (Superamas) a další.

Palác U Stýblů se kromě výstavy stane východiskem tematických procházek s odborníky po Václavském náměstí na téma jeho historie, funkcionalismu i po stopách pražské prostituce i místem diskusí o současném výtvarném umění a urbanismu. Proběhne zde také premiéra nového představení Missing Post-Reality Show souboru Secondhand Women, křest speciálního čísla novin KIX #5 zaměřených na komiks, výtvarný workshop pro děti i dospělé Barvy&Tvary v pohybu, nebo koncerty kapel Please The Trees se sborem Elpida, americko-francouzského anarchistického šansoniéra Theo Hakoly s kapelou The Wobbly Ashes a formace The Brownies. Nebude zde samozřejmě chybět kavárna a stylový bar.

Více informací o celém programu a vstupenkách na www.ctyridny.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!