Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

ABBA zažila comeback na jednu noc. Společným vystoupením oslavila 50. výročí

Kultura

  10:34
Padesát let od prvního setkání oslavili v neděli 5. června Bjorn Ulvaeus a Benny Andersson, zakladatelé kapely ABBA. Na soukromé party ve švédském Stockholmu s nimi společně vystoupily i Agnetha Faltskog a Anni-Frid Lyngstand, takže kapela poprvé po třiceti letech od svého rozpadu zahrála v původním složení.

Abba po 30 letech opět spolu. foto: Reprofoto

Společně tak oslavili den, kdy se v roce 1966 poprvé potkali Bjorn Ulvaeus a Benny Andersson, kteří později spolu s Agnethou Faltskog a Anni-Frid Lyngstand založili jednu z nejpopulárnějších popových skupin historie. Všichni čtyři poprvé veřejně vystoupili 1. listopadu 1970 v Göteborgu. Kapela se rozpadla v roce 1982, poslední vystoupení proběhlo 16. ledna 1986 v TV show.

„Bylo to absolutně úžasné. Spousta emocí,“ prohlásila Anni-Frid bezprostředně po nedělním společném setkání.

Abba po 30 letech opět spolu.

K jejich největším hitům patřila píseň Mamma Mia, která se stala také předlohou úspěšnému muzikálu, Dancing Queen a Waterloo. Skupina prodala 380 millionů desek.

Splečně se všchni čtyři sešli - ale nezahráli - letos v lednu na slavnostní akci k muzikálu Mamma Mia ve Stockholmu.

Návrat kapela neplánuje. Už před několika lety prohlásil Bjorn Ulvaeus, když se ho ptali, zda by se kapela mohla dát znovu dohromady: „V roce 1982 jsme si dali pauzu, a bylo to míněno jako pauza. Je to pořád pauza a už to tak zůstane. Na jevišti už nás společně nikdy neuvidíte.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!