Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Affleck režíruje Afflecka. Bratři budou točit film o válce v Afghánistánu

Kultura

  6:00
Ben Affleck usedne do režisérského křesla filmu Red Platoon, který pojednává o klíčové bitvě o Kamdesh z roku 2009. Hlavní roli si zahraje jeho bratr, čerstvý držitel Oscara Casey Affleck. Půjde o jejich druhou velkou sourozeneckou spolupráci.

Herec Casey Affleck na festivalu v Karlových Varech. foto:  Dan Materna, MAFRA

Američan Clinton „Clint“ Romesha sloužil jako seržant čtvrté pěší divize ve válce v Afghánistánu. Když se jeho rota 3. řijna 2009 nacházela poblíž vesnice Kamdesh, netušil, že bude aktérem jednoho z nejkrvavějších střetů války. 60 amerických vojáků obklíčilo více než 300 příslušníků Tálibánu. V přestřelce padlo 8 Američanů (27 bylo zraněno) a na druhé straně 150 povstalců. Romesha v roce 2013 obdržel Medaili cti za odvahu v bitvě o Kamdesh. Podle výsledné zprávy totiž sjednotil spolubojovníky a následně vedl protiútok.

Držitel Oscara Casey Affleck bude hostem karlovarského filmového festivalu

Romesha o svých zážitcích v roce 2016 vydal knihu Rudá četa (Red Platoon). Ta se záhy stala americkým bestsellerem a práva na zfilmování získala společnost Sony (Columbia-Tristar Pictures). Sony oslovila Bena Afflecka který nabídku přijal a do hlavní role seržanta Romeshy plánuje obsadit svého bratra Caseyho. Informaci o tom přinesl magazín The Tracking Board. Film tak bude druhou velkou spoluprácí bratrů Affleckových po snímku Sbohem, Baby z roku 2007.

Casey Affleck, mladší a diskutabilně méně slavný z obou bratrů, rozhodně není žádným filmovým nováčkem. Zahrál si ve všech Dannyho parťácích, Interstellaru nebo Dobrém Willu Huntingovi. Největší úspěch ale zaznamenal ve snímku Místo u moře z loňského roku, za který obdržel Oscara pro herce v hlavní roli.

Casey Affleck má Oscara v kategorii nejlepší herec roku.
Cenu BAFTA pro nejlepší film dostal Affleckův snímek Argo