Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Agent Jeffries se vrací ve snu. Lynch v nových Twin Peaks složil poklonu Bowiemu

Kultura

  14:00
David Bowie byl velkým přítelem režiséra Davida Lynche. Ten chtěl Bowieho obsadit i do nové série kultovního seriálu Twin Peaks. Ačkoliv to kvůli Bowieho smrti nevyšlo, Lynch na svého kamaráda stejně nezapomněl.

David Bowie jako agent Phillip Jeffries. foto: wikimedia commons

David Bowie si v roce 1992 zahrál malou roli v Lynchově snímku Twin Peaks: Ohni, pojď se mnou (Fire Walk With Me). Ačkoliv se filmovým Twin Peaks nikdy nedostalo tolik slávy jako jeho seriálové předloze, i tak šlo o úspěšný snímek. Bowie v něm ztvárnil mentálně narušeného agenta FBI Phillipa Jeffriese. Harry Goaz, herec známý hlavně ze seriálu Dallas, potvrdil v květnu loňského roku pro deník Dallas News, že se Bowie jako Jeffries vrátit i v nové sérii kultovního seriálu. David Lynch měl vše naplánováno, ale vše zhatila Bowieho smrt 10. ledna letošního roku, kdy zpěvák podlehl rakovině jater.

Kyle MacLachlan jako zvláštní agent FBI Dale Cooper.
Seriál Twin Peaks

Under Pressure nebyla jediná. Queen s Bowiem nahráli i další písně

David Lynch ale nezapomněl a nedělní epizodu (Part 14) nových Twin Peaks věnoval právě Bowiemu. Ve snové scéně použil záběry natočené pro snímek Ohni, pojď se mnou. Phillip Jeffries se tak vrátil, i když jen na okamžik.

David Bowie ale není jediným hudebníkem, který se v Twin Peaks objevil. Malou roli si v seriálu střihnul třeba zpěvák Moby, gospelová zpěvačka Sky Ferreira nebo rocková kapela Nine Inch Nails.