Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Akrobacie, zpěv i tanec: začínají festivaly Za dveřmi a Nultý bod

Kultura

  12:20
PRAHA - Na dolním konci Václavského náměstí v Praze a v blízkém Divadle v Celetné dnes začínají mezinárodní festivaly Za dveřmi a Nultý bod. Podle organizátorů přivezou do metropole špičkové pouliční divadlo a přední kapacity tanečního a fyzického divadla z domova i ze zahraničí.

Lenka Dusilová a Markéta Vacovská foto: NoD

Pátý ročník přehlídky pouličního divadla Za dveřmi zahájí domácí V.O.S.A. Theatre s unikátním pětimetrovým akrobatickým kolem. Soubor vystoupil například v projektu Evropské hlavní město kultury Košice 2013 nebo na Světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji. Dalším z účinkujících bude například Matthias Romir známý pro svůj inovativní styl žonglování, do něhož zapojuje publikum, a performer Djuggledy s představením El Diabolo - oba jsou z Německa.

Festival Nultý bod se koná pošesté. Zahájí ho docudrama Ilsas Garden performerky Anny Peschkeové, v dalších dnech se představí například Lenka Dusilová a Markéta Vacovská se souborem Spitfire Company, polské Studio Matejka s produkcí fyzického divadla či Andrea Miltnerová s Tancem magnetické balerínky.

PSALI JSME:

Divadelní festivaly Za dveřmi a Nultý bod mají rozpočty pohybující se kolem jednoho milionu korun a potrvají do 19. a 20. července.

Přehled letních festivalů - Lidovky.cz
Autor: