Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Akta X s nádechem erotiky. Agentku Scullyovou měla původně hrát Pamela Andersonová

Kultura

  16:30
V roce 1992, kdy měl premiéru mysteriózní seriál Akta X, byla největším hitem Sharon Stoneová ve filmu Základní instinkt. Televize Fox si usmyslela, že trochu toho erotična dostane i do nového seriálu.

Mulder a Scullyová foto: Fox

Postava Dany Scullyové (Gillian Andersonová) se během jedenácti sérií seriálu a dvou celovečerních filmů stala zcela pochopitelně diváckou oblíbenkyní. Vzdělaná doktorka tvoří skvělý protipól k agentovi Foxovi Mulderovi (David Duchovny). Kdyby ale bylo podle televize Fox, byla by Scullyová nejspíš pouhou potěchou pro oko mužských diváků.

Ben Bradlee (Tom Hanks) a Katharine „Kay“ Grahamová (Meryl Streepová). Snímek...
Ben Bradlee (Tom Hanks) potřebuje odpočinek. Snímek Akta Pentagon: Skrytá válka...

Producent seriálu Chris Carter byl ale tak ohromen Gillian Andersonovou, že si do role prosadil jí. Dobře udělal, protože Scullyové v podání této americké herečky jsou připisovány zásluhy za boření mýtů o ženách ve sc-fi. Ne každá z nich musí být spoře oděná s laserovou pistolí. 

Paranormální seriál Akta X zažil vrchol své popularity v devadesátých letech. Mezi roky 1993 až 2002 vzniklo devět sérií. Na výsluní se vrátil v roce 2016 s desátou sérií, letošní jedenáctá je tou poslední. Seriál za celou dobu, po kterou se objevoval na obrazovkách, nasbíral 16 cen Emmy a pět Zlatých glóbů a byly podle něj natočené také dva hrané filmy - v roce 1998 a 2008.