Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Alba podzimu? Dusilová, Irglová, Kirschner i Magor

Kultura

  6:00
Podzimní sezóna čili předvánoční nabídka bude letos intenzivní. Vydavatelé – často v exkluzivně brzkých informacích – hlásí alba: Jana Kirschner, Baromantika, Markéta Irglová, Zuby nehty...

Debut Prázdniny vydává Monikino kino: česko-slovenská popová spolupráce elektronického věku. foto: Stanislav Tryputen

Marná sláva: pro podzim si vydavatelé a hudebníci, kteří chtějí nahrávkami ještě něco vydělat před Vánoci, nechávají v záloze pořád nejvíc. Co se strhne letos u nás?

Pop se smrtí v zádech

Na první příčku české prodejní hitparády se nedávno vyšvihl titul Jany Kirschner Moruša biela: patřil k tomu nejvkusnějšímu, co dnes může vládnout žebříčku. Druhá část volného dyptichu Moruša čierna vychází 27. října a nejspíš si ukradne hodně pozornosti. Kde jsou ty časy, kdy bratislavský label Slnko Records znali hlavně příznivci nových směrů: právě tahle firma, vedená hudebníky z kapely Longital, se dnes stará i o nahrávky Kirschner. Z produkce Slnka zmiňme ještě aspoň chystanou novinku výtečných soulrockerů Korben Dallas (Banská Bystrica) a druhý titul rockově-rapové kapely s peprným komentářem slovenské reality Zlokot.

Kirschner není jedinou ženskou osobností, která přichází s novým repertoárem. Markéta Irglová natočila na Islandu své autorské album Muna. Jeho název znamená islandsky "pamatovat si". Pokud minulá deska Anar byla ve znamení dynamičnosti intimních vztahů, tahle je éteričtější, s motivem spirituálního hledání. Inspirací k ní byly songy klasického muzikálu Jesus Christ Superstar, ale také starý perský epos Ptačí sněm. Mezi sedmadvaceti muzikanty na albu je i Markétina sestra Zuzana.

Lenka Dusilová nahrává album V hodině smrti

Ještě měsíc lze na portálu Hithit přispívat na album Lenky Dusilové se skupinou Baromantika: na díle povýtce kolektivním hostují David Koller a Dan Bárta. Titul V hodině smrti (Supraphon) je podepřený kurážným a nepopovým citátem z Carla G. Junga: druhá polovina života, říká se v něm, probíhá ve spění ke smrti, a je bláhové zavírat před tím oči.

Domácí kino vyrostlo do hitu

U nepochybně výrazného alba Prázdniny, které vychází prvního září, vydavatelé trpělivě vysvětlují, že se nejedná o vedlejší projekt kapely Midi lidi – i když s ní má společného jejího protagonistu Petra Marka. Ten se v česko-slovenském duu Monikino kino potkává s hudebnicí a filmařkou Monikou Midriakovou: společně pak s elektronikou a kytarami vytvářejí "opravdové písničky", k nimž se (klubově beatoví) Midi lidi uchylují jen málokdy. Monikino kino za dva roky existence hodně vyrostlo: "domácí" hraní přerostlo mile naivistické prvopočátky a propracovaná deska, natočená s renomovaným mistrem zvuku Ondřejem Ježkem a vydávaná firmou Slnko Records, nejspíš zamíchá výročními žebříčky českého popu. A to i přesto, že český spoluautor Marek píše texty výhradně ve slovenštině.

Když zmínění Midi lidi sestavovali žebříček nejlepších domácích alb všech dob, první místo přiřkli skupině Dybbuk - ženské "novovlnné" kapele, která později přijala jméno Zuby nehty. Po šestnácti letech pauzy teď vydávají Zuby nehty nový titul Kusy (vychází 16. září). Producentem alba je Miroslav Wanek: "Jsou věci, které se nikdy nevrátí, zbývají tu po nich jen rozbité kusy, ale dotýkáním se těch kusů jako by ty věci opět dorostly do původního celku, dýchají na nás, mluví na nás..." Kusy zbyly i z původních Zubů nehtů: z dybbukovské sestavy zbyly tři autorské hráčky (Marka Míková, Kateřina Jirčíková, Hana Řepová), s nimiž dnes hrají Alice Flesarová a Jan Maxa.

Jirous naposledy

Zkrátka nepřijdou ani příznivci rockového podzemí. Na dvou DVD vychází záznam dvoudenní akce z pražské Archy Pocta českému undergroundu. Nejen že tu hrají klasické kapely jako The Plastic People of the Universe, DG307 a Knížákův Aktual: odehrálo se tu zároveň poslední vystoupení Ivana Martina Jirouse. "Magor v Arše četl. Na DVD je kompletní záznam oddílu My lovers are over the oceans ze sbírky Magorovy labutích písně. Za čtyři dny potom umřel," říká vydavatel Vladimír Lábus Drápal. Mezi další tituly jeho labelu Guerilla patří album skupiny Dekadent Fabrik (s Mikolášem Chadimou a kurátorem Otto M. Urbanem) a koncert kapely Činna: ten se natáčí veřejně 4. září v Praze (U Vystřelenýho oka) se speciálními hosty – legendární happeningovou skupinou Ženy.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...