Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Amazon i Netflix mají zájem o svět Pána prstenů. Práva stojí víc než natočení seriálu

Kultura

  14:00
Dříve se objevily zprávy o tom, že společnost Amazon jedná s firmou Warner Bros. o koupení práv na natočení seriálu ze světa Pána prstenů podle spisovatele J. R. R. Tolkiena. Podle nových informací o práva bojuje i Netflix. To i přesto, že jejich cena je odhadována na astronomickou částku. Netflix už pro sebe navíc dříve získal práva na fantasy svět Zaklínače Geralta z pera Anderzeje Sapkowského.

Ian McKellen jako Gandalf v Tolkienově Pánovi prstenů. foto: New Line Cinema

Pán Pána prstenů. Tolkienovi dědicové vyřešili spor se studiem Warner Bros.

Začátkem listopadu zveřejnil web Variety zprávu o tom, že společnost Amazon Studios jedná přímo se studiem Warner Bros. na zakoupení práv na Tolkienův svět Pána prstenů. Za Amazon o práva, podle informací, zažádal sám Jeff Bezos, výkonný ředitel společnosti. Seriál na motivy Pána prstenů od Amazonu měl být nepřímou konkurencí tomu, co připravuje mediální gigant Netflix.

Společnost Netflix v polovině května zakoupila práva na svět Zaklínače napsaný polským spisovatelem Andrzejem Sapkowským. Pro Netflix na seriálu bude pracovat studio Platige Image S.A., které vytvářelo animované sekvence pro trojici oblíbených videoher na motivy Geraltových příběhů.

Jeff Bezos, výkonný ředitel Amazonu.

Netflix ale podle nových informací nehodlá nečinně přihlížet tomu, že by Amazon mohl mít lepší fantasy sérii. Podle webu Deadline se společnost také zapojila do boje o práva na Tolkienův svět. Odhaduje se, že obchod může mít hodnotu neuvěřitelných 200 až 250 milionů dolarů. A to pouze za práva natočit seriál, který bude stát minimálně dalších několik desítek milionů. Pro srovnání, odhadovaný rozpočet šesté série Hry o trůny byl „pouhých“ 100 milionů dolarů.

O práva měla podle všeho zájem i HBO, ale ta hned po oznámení odhadované částky od záměru ustoupila.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!