Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Američan propadl vášni pro české plakáty. Vystavuje je v Nizozemí

Kultura

  7:00
HOORN - Výstava 120 nejlepších plakátů z rozsáhlé soukromé sbírky americké sběratelské rodiny Lowry je nyní k vidění v muzeu plakátů v holandském Hoornu.

Zdeněk Rykr, Praha, 1935 foto: Reprofoto

Do Hoornu i za Rembrandtem

Historické a malebné přístavní město Hoorn, které leží asi 35 kilometrů na sever od Amsterodamu, patřilo ve zlaté době Východoindické společnosti  k nejvýznamnějším holandským městům. Do světových dějin a atlasů se zapsalo i díky svému rodáku – mořeplavci Willemu Schoutenovi, který obeplul nejjižnější cíp Ameriky a po svém domovském městě jej nazval mys Hoorn.

Kromě muzea plakátů stojí v Hoornu za návštěvu i Západofríské muzeum, které má rozsáhlou expozici týkající se mořeplavby a kde je v současné době k vidění unikátní putovní výstava představující veřejnosti poprvé více než sto Rembrandtových leptů ze soukromé sbírky.

Sbírka rodiny Lowry je největší sbírkou českých plakátů v zahraničí. „Větší sbírku má pouze naše muzeum a muzeum v Plzni,“ říká Petr Štembera z pražského Uměleckoprůmyslového muzea, který pomáhal nizozemskou výstavu připravovat a napsal text k brožuře o výstavě. „Představuje se tady špička české plakátové tvorby. Chybí snad jedině Mucha,“ dodává Štembera.

Nicholas Lowry je ředitelem amerického aukčního domu Swann Galleries v New Yorku, který se specializuje na tisky, fotografie, knihy a plakáty. Společně se svým otcem Georgem, který je majitelem uvedené galerie, sbírá předválečné české reklamní plakáty již více než dvacet let. V současné době jejich sbírka čítá přes 1000 exemplářů.

"Proč sbíráme právě české plakáty? Můj otec se narodil v Praze, já jsem tam taky strávil několik let a k České republice máme silný vztah," vysvětluje Nicholas Lowry. "Obdivujeme české kulturní dědictví a naše sbírka plakátů odráží bohatý kulturní a hospodářský rozvoj v této zemi před druhou světovou válkou.“

DJ Radia 1

Po roce 1990 strávil Nicholas Lowry čtyři roky v Praze jako učitel anglického jazyka a jako DJ na Rádiu 1 a v klubu Bunkr. V Praze se také seznámil s kurátorem plakátů z Uměleckoprůmyslového muzea Petrem Štemberou, se kterým spolupracuje dodnes. V Praze také propadl vášni sbírat české  plakáty. „Jsem z rodiny knihkupců a antikvaristů, a tak jsem měl odjakživa k plakátům velmi blízko,“ vysvětluje Lowry.

Výstava v Hoornu představuje první příležitost předvedení sbírky v takovém rozsahu veřejnosti. „Doma nemáme tolik místa a většina plakátů je uskladněna v ruličkách“, říká George Lowry. „Velmi nás těší, že je teď můžeme ukázat veřejnosti.“ A chtěli by předvést svoji sbírku i v České republice? „Kdyby byl zájem a našel se vhodný prostor, proč ne, velmi rádi.“ říká George Lowry.

Art deco i kubismus

Výstava v Affiche Museum, které se zaměřuje výhradně na výstavy plakátů, je vytvořena kurátorským výběrem Ivety Stanislavové a představuje zásadní tvorbu významných českých umělců v období let 1890-1938. Představují se zde malíři, kteří již od konce 19. století vytvářeli plakáty k výstavám a kulturním představením, jako například Vojtěch Hynais, Arnošt Hofbauer, Luděk Marold, František Kysela či Josef Váchal. Silné zastoupení mají plakáty ve stylu secese a art deco, ale je zde představen například i kubismus v dílech Jana Zrzavého, Václava Špály nebo Jiřího Krohy.

Nepřehlédnutelnou část sbírky tvoří reklamní plakáty z dvacátých a třicátých let minulého století. Tak jak od dvacátých let s rozvojem průmyslu v českých zemích rostl zájem o novinky  všeho druhu, rostl zájem i potřeba  jejich propagace formou plakátů. Ke slovu se dostávali reklamní profesionálové, kteří pomalu začali v tomto oboru nahrazovat malíře. Nejvýraznější osobností plakátové tvorby tohoto období  byli Vilém Rotter, Emil Weiss nebo Zdeněk Rykr. Třicátá léta potom představovala opravdovou zlatou éru typografie a jsou na výstavě zastoupena například díly Ladislava Sutnara nebo Františka Muziky.

Proč chybí Mucha?

„Za prvé, Mucha je moc drahý,“ vysvětluje Nicholas Lowry se smíchem. „Ten pravý důvod ale je, že chceme, aby naše sbírka byla ryze česká. Alfons Mucha je světový umělec, možná v zahraničí nejznámější z českých umělců, ale ačkoliv českého původu, žil a tvořil ve Francii, a tak je i ve světě vnímán.

Výstava českých plakátů v Affiche Museum v Hoornu, kterou zahájil 25. března velvyslanec České republiky v Nizozemí Jaroslav Horák, potrvá do 16. června. 

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...