Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Anděl rozdával žánrové ceny, dvě získal Floex

Kultura

  20:24
PRAHA - Floex získal hned dvě žánrové ceny Anděl 2011 na slavnostním vyhlášení v pražském Paláci Akropolis. Za projektem stojí multiinstrumentalista Tomáš Dvořák. Jeho album Zorya uspělo v hlasování hudebních odborníků v kategoriích elektronická hudba a alternativní scéna.

Album Zorya, které získalo cenu Anděl. foto: amanita-design.net

Nahrávka Zorya je druhé album projektu Floex. V porovnání s deset let starým debutem vedle elektronické hudby nabízí i moderní jazz. Album Zorya získalo nominace také v nových hudebních cenách Apollo a Vinyla.

Projekt Floex byl k slyšení i v Městské knihovně v Praze.

V dalších kategoriích si žánrová ocenění Anděl 2011 odnesli zástupci souborů Vertigo (jazz & blues) za album Metamorphosis, Zuzana Lapčíková Kvintet (world music) za Rozchody, návraty, Coco Jammin Production (ska & reggae) za desku Sklizeň a Heiden (hard & heavy) za nahrávku Dolores.

Hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují, dále nominovali soubory Ladě a Vertigo (Jazz &blues), Čankišou a Tomáš Kočko (world music), Švihadlo a United Flavour (ska & reggae), Forma a Prince of Tennis (elektronická hudba), Bonus a Hugo Toxxx (hip-hop), Gride a Silent Stream of Godless Elegy (hard & heavy) a Bonus a DoMa Ensemble (alternativní scéna).

DÁLE ČTĚTE:

Své loňské prvenství v žánru hip-hop obhájila skupina Prago Union s albem V barvách, v kategorii folk & country uspěla kapela Druhá tráva, jejímuž albu Marcipán z Toleda dali porotci přednost před Rackem Tomáše Kluse, který zabodoval čtyřikrát v nominacích na hlavní cenu Akademie populární hudby Anděl.

Televize zvažuje záznam

Žánrové ceny Anděl 2011 předcházely hlavním cenám Akademie populární hudby Anděl, které vyhlásí 8. března v přímém přenosu České televize, o uvedení záznamu z předávání žánrových cen se jedná.

V loňských žánrových cenách Anděl splnili roli favoritů Prago Union. V dalších kategoriích zvítězili BezoBratři (world music), trio Najponk, Pivec, Hutchinson (jazz & blues) a skupiny Pub Animals (ska & reggae), Dva (alternativní hudba), Traband (folk & country), Malignant Tumour (hard & heavy) a projekt Kubátko (elektronická hudba).

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,