Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Andělé a démoni donutili Vatikán promluvit

Kultura

  18:22
VATIKÁN - Nový film Andělé a démoni by mohl změnit postoj katolické církve vůči mediím i svému vlastnímu obrazu. Ve vatikánském listu L'Osservatore Romano vyšly v minulém týdnu dva komentáře u příležitosti římské premiéry tohoto mysteriózního filmu z dílny Rona Howarda, které protrhly oficiální mlčení Vatikánu.

Ewan McGregor ve snímku Andělé a démoni foto: Allmoviephoto.com

Film Andělé a démoni je adaptací stejnojmenného románu Dana Browna, autora knihy Šifra mistra Leonarda, která se stala celosvětovým bestsellerem. Na scénu se opět vrací vědec Robert Langdon v podání Toma Hankse, který řeší záhadné vraždy vatikánských kardinálů a odhaluje staletí skrývané tajemství. Katolická církve se rozhodla nevyjadřovat se k tomuto dílu po zkušenostech s předchozí Šifrou mistra Leonarda, kterou veřejně odsoudila, a poskytla tak knize i filmu značnou publicitu.

Z tohoto důvodu se oba novinové články nenechaly strhnout k jednostranné kritice ani chvále Andělů a démonů, spíše nabídly směsici kladných a záporných aspektů filmu. Objevovala se slova jako "pomíjivý" či "strojený", na druhou stranu tisk ocenil režii a kameru, které byly podle deníku "skvostné". 

Nebyl to poplašný zvon
Článek s názvem Tajemství jeho úspěchu se zabýval tématem, zda by se Vatikán neměl zamyslet nad tím, proč konspirační teorie spisovatele Dana Browna mají takový úspěch i mezi věřícími. "Pravděpodobně by bylo přehnané považovat knihy Dana Browna za poplašný zvon, ale spíše mohou představovat podnět k přehodnocení způsobu, jakým katolická církev používá média k prezentaci svého postoje v palčivých světových otázkách," píše se v deníku.

Filmu se dostalo mediální pozornosti ještě před jeho vznikem, když režisér Howard obvinil Vatikán z pokusů o zmaření natáčení, které se nemohlo uskutečnit v exteriérech Říma. Z tohoto důvodu musely vybrané vatikánské kostely vzniknout přímo v losangeleských ateliérech.

Angels & Demons (oficiální trailer)

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...