Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Angelina Jolie natočí film o režimu Rudých Khmerů v Kambodži, v produkci Netflixu

Kultura

  15:00
Americká herečka a režisérka Angelina Jolie natočí film, který bude pojednávat o krvavém režimu Rudých Khmerů ze 70. let, jenž má v Kambodži na svědomí na dva miliony lidských životů. Film vznikne v produkci americké webové videopůjčovny a televize Netflix, která má kontě například úspěšný seriál House of Cards.

Angelina Jolie před Radou bezpečnosti OSN v New Yorku. foto: Reuters

Snímek bude natočen podle knihy Nejdřív zabili mého otce: Dcera Kambodže vzpomíná, kterou napsala kambodžská spisovatelka a lidskoprávní aktivistka Loung Ungová. Autorka v knize popisuje své kruté zkušenosti s režimem Rudých Khmerů, který zažila jako dítě. 

Ungové bylo pět let, když v Kambodži začal vládnout režim Rudých Khmerů. Byla odloučena od své rodiny žijící v Phnompenhu a byla zařazena do výcviku dětských vojáků. Šest jejích sourozenců bylo posláno do pracovního tábora. Její kniha vzpomínek byla poprvé vydaná v roce 2000, kdy si ji přečetla i Jolie a autorku kontaktovala. Společně později připravily adaptaci knihy pro filmové zpracování. 

Film by měl být dostupný ve webové videopůjčovně Netflix koncem roku 2016 a měl by být k vidění také na velkých filmových festivalech. Jolie, která na scénáři spolupracovala s Ungovou, prohlásila, že kniha jí pomohla hlouběji pochopit, jak děti prožívají válku. Pomohla jí prý také posílit spojení s Kambodžou, kde se narodil její adoptovaný syn Maddox.

„Filmy jako tento nejsou příjemné na sledování, ale je důležité je vidět,“ řekla Jolie. „a je také těžké je natočit. Netflix mi to umožnil, takže se těším na spolupráci s nimi a jsem nadšená, že film bude bude moci vidět tolik lidí,“ dodala Jolie.  Film bude promítán jak v anglické verzi, tak v khmérštině. 

Jolie loni jako režisérka uvedla drama z druhé světové války Nezlomný, které vypráví skutečný příběh olympijského běžce Louise Zamperiniho zajatého japonskými vojáky během druhé světové války. Byl to druhý režisérský počin Jolie po snímku V zemi krve a medu z roku 2011, který kritiky přijaly velmi pozitivně. Nyní dokončuje film By the Sea (U moře), kde si rovněž zahraje společně se svým manželem Bradem Pittem.

Za vlády Rudých Khmerů v 70. letech bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 milionu lidí. Poté, co v dubnu 1975 Rudí Khmerové převzali moc, začali usilovat o vytvoření zemědělské společnosti bez peněz i městských obyvatel. Během několika dní tak přinutili zhruba dva miliony obyvatel Phnompenhu vyklidit hlavní město. Ty, kdo odmítli odejít, vojáci zastřelili.

Autoři: ,

Pronájem bytu 1+kk v centru ČB
Pronájem bytu 1+kk v centru ČB

Rudolfovská tř., České Budějovice - České Budějovice 3
13 000 Kč/měsíc