Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Apple chce stejně jako Nadace zlepšit lidské životy.‘ Vysokorozpočtové sci-fi se představuje v ukázce

Seriál Nadace. foto: Apple

LOS ANGELES - „Nadaci se snaží filmaři adaptovat již padesát let,“ říká v úvodu ukázky tvůrce nového seriálu David Goyer. Ságu z pera Isaaca Asimova si vzala na starost společnost Apple pro svou službu Apple+. Z první ukázky to vypadá, že Nadace se nejen zbavuje nálepky „nezfilmovatelná“, ale zároveň dělá čest žánru výpravných vědeckofantastických megaprojektů.
  16:00

Technologický gigant Apple každý rok v rámci Světové vývojářské konference (Worldwide Developer Conference) představuje své technologické novinky. Chvilku svého času ale Apple věnoval na představení prvních záběrů z vysokorozpočtového sci-fi seriálu Nadace určeného pro službu Apple TV+. 

Obal knihy Předehra k Nadaci spisovatele Isaaca Asimova.
Spisovatel sci-fi Isaac Asimov

Ty uvedl tvůrce David S. Goyer, který zmínil, že pokud měl někdo natočit něco podobného, musela to být společnost Apple, jež má s Nadací podobné cíle - zlepšit lidské životy. 

Knižní Nadace je ságou, kterou spisovatel Isaac Asimov tvořil celých 49 let svého života. Sága zahrnuje sedm knih (a řadu povídek). Rozvitý příběh vypráví o tisícileté historii takzvané Nadace, vědecké organizace, která uchovává vědění vesmíru. Na vše dohlíží takzvaná Vesmírná říše (Galaxy Empire). Nadace získala v roce 1966 prestižní cenu Hugo pro nejlepší sérii všech dob.

Zpracovat něco tak složitého do seriálu je tvrdý oříšek, na který si společnost Apple najala studio Skydance Television. Za ním stojí tvůrci David S. Goyer (Smrtihlav, Blade, Muž z oceli) a Josh Friedman (Černá Dahlia, Terminátor: Příběh Sáry Connorové). Jedním z producentů je i spisovatelova dcera Robyn Asimová.

O Nadaci se pokoušel již kde kdo - filmová studia Fox, Warner Bros. nebo společnost Sony. Nic z toho ovšem nedopadlo. Na Nadaci si vylámala zuby řada předních filmových sci-fi scenáristů. O adaptaci se v roce 2014 bezvýsledně pokoušela i společnost HBO. Ta si k projektu přizvala scenáristu Johanatana Nolana (bratr slavného režiséra Christophera Nolana), který napsal scénář k vesmírnému Interstellaru. Ani z toho ale nic nebylo.

Služba Apple TV+ o přízeň diváka bojuje zuby nehty. Měla sice několik úspěšných produktů - jmenovitě například seriály The Morning Show nebo Defending Jacob - ale ohromné hity jako Hra o Trůny u HBO nebo třeba Stranger Things u Netflixu jí stále chybí. To může Nadace změnit. 

Génius Asimov

Isaac Asimov

Americký spisovatel (původem Rus) a biochemik. Za svůj život napsal více než 300 naučných, vědeckých a sci-fi knih či povídek. Za svou práci získal celou řadu literárních cen. Jeho nejznámějším dílem je právě sága Nadace nebo novela Já, robot (zfilmovaná v roce 2004 s Willem Smithem v hlavní roli). Asimov je také autorem tří zákonů robotiky:

  • Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
  • Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
  • Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním, nebo druhým zákonem.