Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Armády i paláce. Jak vznikají triky v seriálu Hra o trůny?

Kultura

  10:45
Tvůrci kultovního fantasy seriálu podle knižní řady George R.R. Martina Hra o trůny si nechali nahlédnout „pod ruku“ při výrobě triků. Podívejte se, kde se berou paláce, vojenská ležení, plachetnice i tisícihlavé ozbrojené armády.

Hlavní postavy série Hra o trůny. foto: HBO

Hra o trůny získala své jméno podle první knihy ze série amerického spisovatele George R.R. Martina „Píseň ledu a ohně“. První díl odstartoval na HBO 17. dubna 2011 a záhy došlo k příslibu druhé série. Ztvárnění intrikánského boje několika rodů o nadvládě v Západozemí díky své věrnosti předloze, spletitému ději a právě výpravným scenériím překonal zatím nejúspěšnější seriál Rodina Sopránů.

Po uvedené čtvrté série letos na jaře oznámili v dubnu tvůrci, že se diváci dočkají určitě ještě série páté a šesté. Hra o trůny je nejčastěji nelegálně stahovaným seriálem. Od doby uvedení sbírá pozitivní reakce nejen od diváků, ale především také odborné veřejnosti. Peter Dinklidge, který ztvárnil „skřeta“ Tyriona Lannistera, si odnesl za svůj výkon Zlatý glóbus, seriál byl také oceněn několika cenami Emmy.

PSALI JSME:

Seriál se už dost i mimo svět televizních obrazovek. Na model legendárního Železného trůnu v životní velikosti bylo možné se posadit během letošního Filmového Festivalu v Karlových Varech. Na internetu se také našly návody, jak si vyrobit malou maketu tohoto trůnu pro odkládání mobilních telefonů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!