Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Arménská hudební mystika v mistrovském provedení

The Nagash Ensemble foto: Rachot

The Nagash Ensemble, který vystoupí v pondělí v Sukově síni pražského Rudolfina, kombinuje spiritualitu arménské tradiční hudby s novou klasickou hudbou a post minimalismem s energií jazzu či rocku.
  10:00

Tři excelentní vokalistky spolu s jedněmi z nejlepších arménských hráčů na loutnu oud, píšťalu duduk, buben dhol a piano prezentují novou hudbu amerického skladatele s arménskými kořeny Johna Hodiana komponovanou na texty středověkého arménského mystika a kněze z patnáctého století M’krticha Naghashe.

Výsledek má hloubku klasické hudby, ale zvukové barvy jej posouvají do dosud nezmapované a nadčasové roviny. Ornamenty ve zpěvu podle kritiky promlouvají obdobným hudebním jazykem jako stěžejní díla nedávné historie – například minimalistické dílo Tehilim od Stevea Reicha či hudba novátorské francouzské skupiny Magma.

Hudba arménského ansámblu je obtížně zařaditelná a přitom nabízí přesně to, co západní scéně schází: propojení spirituální hloubky, bezprostřednosti, vysoké kultivovanosti a srozumitelnosti. Repertoár je mostem mezi duchovností textů a naléhavostí lidových nástrojů.

Autor: