Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Art Brut Film představí dokumenty o tvůrcích "surového umění"

Kultura

  17:00
OLOMOUC - Hlavní osobností letošního ročníku olomoucké přehlídky filmů a videosnímků věnovaných fenoménu art brut, tedy umění v původním stavu, bude francouzský filmař Philippe Lespinasse . Významný dokumentarista se přehlídky také osobně účastní. Art Brut Film se koná 28. března jako součást Dnů francouzské kultury v Olomouci.

Shinichi Sawada při práci foto: A.B.C.D.

"Po dvou předchozích ročnících, které reflektovaly jak historii, tak současnost art brut, se letos chceme soustředit na filmy jediného autora, a to známého francouzského dokumentaristy Philippa Lespinasse. Ten již deset let mapuje tvorbu světových osobností art brut," uvedl organizátor přehlídky a sběratel art brut Pavel Konečný.

Mezi tvůrci, které filmové portréty představí, bude také Japonec Shinichi Sawada, jehož tvorbu nedávno ukázala výstava v pražském muzeu Montanelli. Tvorba tohoto autistického sochaře byla prezentována také v roce 2013 na benátském Bienále.

ČTĚTE TAKÉ

Dvaapadesátiletý producent a režisér dokumentárních filmů Lespinasse je podle Konečného dlouholetým spolupracovníkem nejvýznamnější světové sbírky umění art brut ve švýcarském Lausanne a autorem řady článků, filmů a knih o tomto fenoménu. "Za jeho osobní přítomnosti uvedeme osm krátkometrážních snímků, natočených také ve spolupráci s Andressem Alvarezem v období mezi roky 2006 až 2011," dodal Konečný.

Z tvorby umělce Ataa Oko

Přehlídku tradičně uzavře beseda o filmech i informacích o současném či chystaném dění v oblasti art brut. Jejími účastníky budou vedle francouzského režiséra a Pavla Konečného také Anežka Šimková z olomouckého muzea umění a Terezie Zemánková z občanského sdružení abcd Praha.

Art Brut Film

Francouzský termín art brut označuje umění v původním, syrovém stavu. V přeneseném významu jde o umění neprofesionální, neakademické. Muzeum umění v Olomouci se problematice art brut věnuje dlouhodobě. V minulosti uspořádalo samostatné výstavy Anně Zemánkové, Cecílii Markové, Natálii Maslikové-Schmidtové a v roce 2008 i soubornou výstavu Art brut v českých zemích.

Loni se přehlídka zaměřila na kořeny tohoto umění v bývalém Československu v době 60. a 70. let minulého století, představila však i současné tvůrce. Návštěvníci mohli spatřit sadu deseti filmů zaměřených na tvorbu neprofesionálních spontánních autorů. Šlo přitom o díla divákům běžně nepřístupná.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!