Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Astronautalis přidává koncerty v Olomouci a v Českých Budějovicích

Kultura

  15:28
PRAHA - Nevšední a hodně zajímavé vystoupení čeká ve čtvrtek 3. září Prahu a 8. září Brno. Americký projekt Astronautalis zdařile spojuje světy, které jsou si na první pohled zcela cizí.

Astronautalis foto: June Zandona

Astronautalis v ČR

čtrvtek 3. září: Praha, Klub 007 Strahov (+ Sporto)
neděle 6. září: České Budějovice, Cafe Hostel
pondělí 7. září: Olomouc, Mitril
úterý 8. září: Brno, Skleněná louka (+ Bonus, Aran Epochal)

Pod uměleckým pseudonymem Astronautalis se skrývá Andy Bothwell, rodák z floridského Jacksonvillu, který momentálně žije v Seattlu. Tomu se se spolupracovníky podařilo vytvořit zcela originální, temné a novátorské pojetí hip-hopu, který skloubil s vlivy v tomto žánru zatím nezvyklými. Vedle nápaditých rytmů a rapování se totiž nebojí nejen ostrých rockových kytar, ale například ani psychedelického folku. Výsledná směs nezní ani nezasvěceným nijak nepřístupně a české publikum se s ní ve čtvrtek poprvé seznámí v pražském klubu 007 na Strahově. 'Turné' bude pokračovat v Olomouci, Českých Budějovicích a v Brně.

Astronautalis: See You Later 'merica!

Základ koncertního repertoáru vychází z loňského alba Pomegranate, vydaného na malé značce Eyeball Records, v produkci Johna Congletona z – i u nás známých – alternativně-rockových The Paper Chase. To je Bothwellovým třetím dlouhohrajícím počinem, kromě debutu You and Yer Good Ideas z roku 2003 a tři roky staré dvojky The Mighty Ocean & Nine Dark Theaters má ještě na kontě několik dalších EP.



Hip-hop, tak jak ho deska Pomegranate předkládá, rozhodně není čímsi stravitelným jen pro skalní milovníky žánru. Přináší řadu podmanivých melodií, které se při několikátém poslechu stanou prudce návykovými a nepostrádají až hitové tendence. Balancuje se v nich na hraně mezi alternativou a mainstreamem, svými zvraty a destrukcí stereotypů mohou leckoho až iritovat. Bothwell nemá ovšem ani nejmenší potřebu šokovat, i ty zdánlivě nespojitelné prvky tu plynou zcela přirozeně a zapadají do sebe, jako by to takto bylo zvykem odjakživa. Přesto najít něco podobného, k čemu by nahrávku bylo možno jen přirovnat, rozhodně není snadné. Vševypovídající je moment, kdy ji jedna z recenzí charakterizuje jako "cosi mezi Beckem a The Streets".

Křehce i divoce Andy Bothwell, který se podle videí dostupných na síti dokáže na pódiu chovat až psychopaticky zběsile a návštěvníky koncertu provokuje k bouřlivým reakcím, si klidně na nahrávku dovolí zařadit až šansonově intimní baladu nebo křehký melancholický duet se zpěvačkou Sarah Jaffeovou, aby o kousek dál zuřivě rapoval do agresivního základu. A vše do sebe pasuje – track s tříminutovým tichem není výjimkou. Když pak ve skladbě An Episode Of Sparrows nechá vzpomenout na sólové počiny někdejšího kytaristy Pink Floyd Syda Barretta a nabídne tak návrat do přelomu šedesátých a sedmdesátých let, už ani nikoho nenapadne se divit.



Před Astronautalis se na Strahově ve čtvrtek představí Sporto, kteří opět probudí temné síly zachycené na jejich letošním, vynikajícím albu More. O pár dní později, v neděli 6. září, zahraje Andy v českobudějovickém Café Hostel, 7. září v Olomouci v klubu Mitril a a nakonec, v úterý 8. září, i v Brně v prostoru Skleněná louka, kde je doprovodí domácí projekty Aran Epochal a Bonus.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!